در شیوه نوین آموزشی با برگزاری کلاسهای مجازی که به علت وقایع اخیر جهان و شیوع بیماری کرونا تنها روش موثر محسوب میشود؛ کمک بسیاری به امر آموزش کرده است. در این روش علاوه بر مزیتهای بیشمار و اثرگذاری مطلوب بر وضعیت تحصیل آن هم در شرایط سخت همهگیری بیماری تنها روش موثر و جایگزین برای بهرهمندی از علم و دانش است. اما این روش معایبی هم دارد. از این رو، بررسی تاثیر کلاس آنلاین بر دانش آموز اهمیت پیدا میکند.
نقش کلاس مجازی در یادگیری
کلاسهای مجازی با ایجاد فرصت مناسبی برای تعامل و همکاری با دانش آموزان و استفاده از ابزار جدید، برای یادگیری دانش آموزان به کار میرود. کلاسهای آنلاین با اثرگذاری مثبت، نقش به خصوصی در آموزش دانش آموز دارند. بعضی از این تاثیرات شامل موارد زیر میشوند:
به کار بردن روش های آموزشی خلاق
در شیوه جدید آموزشی میتوان با استفاده از ابزارهای جدید علمی، خلاقیت را در ذهن دانش آموزان ایجاد کرد. در واقع با کمک روشهای خلاقانه تربیت و آموزش، جذابتر ارائه میشود. همانطور امکان یادگیری نحوه کار با ابزارهای جدید تکنولوژی مرتبط با آموزش برای دانش آموز به وجود میآید.
دانش آموز محور
یکی از تاثیرات کلاسهای آنلاین بر آموزش محور بودن است. در این شیوه معلم و استاد نقش یک فرد راهنما را دارد. دانش آموز با دقت بر تدریس و استفاده از ابزارهای آموزشی گوناگون سعی میکند تا تکالیف خود را انجام دهد و در صورت ابهامی در درس از معلم خود سوال بپرسد.

یادگیری در ساعات مختلف
یکی از نقاط قوت آموزش مجازی این است که با در دسترس بودن منابع آموزشی میتوان یادگیری را در ساعات مختلف تقسیمبندی کرد. پیشنهاد میشود که برنامه زمانی را بر اساس آمادگی ذهنی دانش آموزان تنظیم شود.
امکان یادگیری در هر مکانی و هر زمانی
دسترسی به کلاسهای مجازی بدون محدودیت مکانی از نقاط قوت این شیوه آموزشی به حساب میآید. بدون داشتن محدودیت مرزهای جغرافیایی می توان از منابع تحصیلی بهره برد.
برای یادگیری نیازی به زمان و مکان مشخص نیست و در زمانهایی که دانش آموز از نظر ذهنی و همان طور از لحاظ محیطی به اینترنت دسترسی داشته باشد؛ میتواند آموزش را شروع کند.
گسترش یادگیری در تمام نقاط جهان
یکی از قابلیتهای کلاس و کارگاههای مجازی این است که از جهان بینی بالایی برخوردار بوده و محدودیتهایی مانند مسافت در شیوه آموزشی را ندارد. در این روش میتوان با فرهنگهای نقاط مختلف جهان آشنا شد و مباحث یادگیری را به صورت گروهی پیش برد. با کمک گرفتن از نوع فرهنگها و نگرشهای متفاوت به راحتی و با خلاقیت بیشتر مسائل را حل کرد و از افکار مختلف بهره برد.
دریافت بازخورد سریع از آزمون ها
در شیوه نوین میتوان با برگزاری آزمونهای تستی بسیار، دانش آموزان را محک زد و البته به سرعت به نتایج آزمون رسید. دریافت بازخورد فوری از آزمون به دانش آموز کمک میکند که خودش را بسنجد و به نقاط قوت و ضعف خود در مباحث درسی پی ببرد.
معایب آموزش مجازی
تاثیر کلاس آنلاین بر دانش آموز همینطور که نقاط قوتی دارد دارای معایبی نیز است. برخی از چالشها و مشکلاتی که کلاسهای مجازی ایجاد میکند؛ شامل موارد زیر میشود:
- دانش آموزان دچار انزوای اجتماعی میشوند. در آموزش حضوری، دانش آموز با شرکت در کلاس و محیط اجتماعی و برقراری ارتباط با افراد دیگر به ویژه همسالان خود آداب معاشرت را میآموزد. اما چنین شرایطی در آموزش مجازی برقرار نیست.
- در کلاسهای حضوری معلم با به چالش کشیدن دانش آموز میتواند بازخورد بیشتری از آنان دریافت کند. در شیوه آنلاین با در نظر گرفتن محدود بودن ساعت برگزاری هر کلاس امکان دریافت بازخورد محدود است.
- همانطور که بیان شد؛ مدیریت زمان و ارائه راهبردهای انگیزشی در شیوه مجازی کمتر پیش میآید.
- از معایب کلاسهای آنلاین، عدم رشد مهارتهای ارتباطی در جمع است.
- از مهمترین نقاط ضعف در این روش، عدم دریافت و پیگیری تقلب از دانش آموز است. از این رو در برقراری عدالت آموزشی در کلاسهای آنلاین ضعف و مشکل به وجود میآید.
- برای شرکت در کلاسهای آنلاین نیاز به استفاده از گوشیهای هوشمند، لپ تاپ و اینترنت است. شاید فراهم کردن این ابزار برای والدین سخت باشد. اما به هر حال از هزینههای جاری کلاسهای حضوری کمتر است.
- استفاده از وسیلههای هوشمند احتمال دارد تمرکز دانش آموز را برهم زند.
- اگر موقعیت جغرافیایی دانش آموز دارای اینترنت ضعیف باشد؛ برقراری کلاس آنلاین بسیار سخت است.
مقایسه آموزش حضوری و غیرحضوری
بررسی هر دو شیوه آموزشی کمک میکند تا با برطرف کردن چالشها، نقاط ضعف و مکمل کردن این دو روش در ارائه یادگیری بهتر به دانش آموزان کمک کرد. تاثیر کلاس آنلاین بر دانش آموز میتواند دارای اثرات مثبت و منفی بر زندگی و ادامه تحصیل او شود.
در مقایسه این دو آموزش باید گفت:
- در کلاسهای حضوری نیاز به مکان عمومی بوده اما در روش مجازی، آموزش در هر مکانی قابل اجرا است.
- برای یادگیری حضوری باید ابزار و تجهیزات بیشتری به نسبت آموزش مجازی به کار رود.
- هزینههای جاری برای برگزاری کلاس آنلاین کمتر از حضوری است.
برای آموزش غیرحضوری چه مهارت هایی لازم است؟
با توجه به مطالبی که ذکر شد؛ برای برگزاری کلاسهای آنلاین نیاز به داشتن مهارتهای زیر است:
- استفاده از فناوری
- آموزش خلاقانه
- نظم و خلاقیت بیشتر در آموزش
آموزش مجازی اصولی
روش جدید تحصیلی که امروزه به عنوان روش جایگزین و مکمل برای یادگیری و تحصیل به کار میرود؛ دارای نقاط قوت و ضعف است که به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر دانش آموز اثر میگذارد. در مطالب فوق تلاش شد تا به تاثیر کلاس آنلاین بر دانش آموز پرداخته شود. با بررسی این مسیر میتوان چالشهای آن را برطرف کرد.