بنیاد دانش

خیریه‌های فعال در حوزه آموزش

انسان‌ها به طور ذاتی به کار خیر گرایش دارند. طبق مطالعات انجام شده یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین دلایل انجام کار نیک، احساس تعلق خاطر نسبت به جامعه یا گروه اجتماعی‌ای است که فرد کمک کننده در آن قرار دارد. از دیگر فواید انجام امور خیریه می‌توان به ایجاد حس رضایت، هدف و سلامت روان اشاره کرد. به همین خاطر خیریه‌های مردمی متعددی تاسیس شده‌اند که علاوه بر کمک به نیازمندان و بهبود وضعیت جامعه، تمایل ذاتی انسان‌ها به کار خیر را مدیریت و سازماندهی کنند. این خیریه‌ها در حوزه‌های مختلفی اعم از خدمات انسانی، سلامتی، توسعه اجتماعی، حقوق انسانی و مدنی، مذهبی، محیط زیست، پژوهشی و تحقیقاتی، تحصیلات و فرهنگ و هنر مشغول به کار هستند. یکی از مهمترین فاکتورهایی که به پیشرفت یک جامعه کمک می‌کند ارتقا سطح تحصیلات آن جامعه است. در این مقاله ابتدا به لزوم آموزش کودکان و وضعیت حق تحصیل آنها در سراسر جهان پرداخته‌ایم سپس در ادامه خیریه‌های حوزه آموزش را نیز بررسی نموده‌ایم.

خیریه‌های حوزه آموزش

لزوم آموزش برای همه کودکان در سراسر دنیا

در بالا به لزوم ارتقا تحصیلات جامعه اشاره کردیم؛ قبل از بررسی خیریه‌های حوزه آموزش، می‌خواهیم به تفصیل به بررسی این موضوع بپردازیم. تحصیل حق مسلم هر کودکی است. دلایل زیادی وجود دارد که چرا آموزش برای کودکان حیاتی است. از جمله آن موارد می‌توان به توسعه  خرد و هوش، کمک به ایجاد استقلال در زندگی، رشد شخصیت و همچنین افزایش اعتماد به نفس اشاره کرد. همچنین آموزش می‌تواند به مسئولیت پذیر بار آوردن شهروندان نیز کمک کند.

کودکان آینده یک ملت هستند. آموزش یک جزء ضروری در زندگی کودک است زیرا مهارت، شخصیت و نگرش او را بهبود می‌دهد. همه والدین می‌خواهند شاهد موفقیت فرزندانشان در زندگی باشند که تنها از طریق آموزش خوب امکان پذیر است. چرا؟! زیرا یک کودک تحصیل کرده می‌تواند فراز و نشیب‌های خانواده خود را تحمل کند و به جایگاه قابل احترامی در جامعه دست یابد. تحصیلات، انضباط شخصی، احساس مسئولیت، کار گروهی را در بین کودکان به ارمغان می‌آورد و آنها را از احساس ناامنی اجتماعی بازمی‌دارد و به داشتن اعتماد به نفس و تصمیم‌گیری درست کمک می‌کند. از این رو، هر کودکی باید آموزش ببیند تا بتواند زندگی شادی داشته باشد. تحصیلات کودکان به ریشه‌کنی آسیب‌های اجتماعی مختلف که در یک جامعه غالب است مانند فقر، تبعیض جنسیتی، نژادپرستی، مذهب و … کمک می کند.

سنین ابتدایی کودکی آسیب‌پذیرترین مرحله زندگی است. هدف آموزش در دوران کودکی، رشد کودکان نابالغ است. در دوران کودکی اهمیت آموزش بیشتر می شود، زیرا زمان بسیار خوبی برای رشد مهارت‌های اجتماعی و ذهنی کودکان است که به رشد و موفقیت آنها کمک می‌کند. آموزش در دوران کودکی فرصتی برای خودسازی و پرورش استعدادهای آنها را نیز فراهم می‌کند. در این مرحله، اهمیت آموزش در زندگی ما بسیار فراتر از آن چیزی است که در یک کتاب درسی می‌خوانیم. کنجکاوی‌های زیادی در ذهن یک جوان وجود دارد که باید روشن شود. در غیر این صورت، کودکان می توانند گام‌های اشتباهی در زندگی بردارند.

نقش مدرسه در رشد کودک

مدرسه مکانی است که کودکان در آن اصول اولیه‌ای را که برای ساختن آینده باید بدانند یاد می‌گیرند. مدرسه برای بچه‌ها نه تنها به هدف مطالعه، بلکه برای بهبود توانایی یادگیری آنها مهم است. هر کس در زندگی سزاوار تحصیل خوب است. تحصیل بهتر معمولا به معنای شغل بهتر است. زندگی در مدرسه باعث ثبات در زندگی می‌شود و عزت نفس را در جوانان ایجاد می‌کند.

مدرسه نقش مهمی در یادگیری و ایجاد تعامل مثبت با همسالان و معلمان کودک دارد. و فرصتی را برای کسب دانش در زمینه‌های مختلف مانند ادبیات، تاریخ، ریاضیات، سیاست و بسیاری موضوعات دیگر فراهم می‌کند. علاوه بر این، مدرسه اولین مکان برای اجتماعی شدن کودک است. در مدارس، کودکان نه تنها در معرض ایده‌های جدید، بلکه در معرض دوستان همسن خود قرار می‌‎گیرند. تمرین همدلی، دوستی، مشارکت تیمی، کمک به دیگران در زندگی کودک از مهارت های نرم مهمی است که در مدرسه می‌توان به آن دست یافت. خیریه‌های حوزه آموزش فرصتی هستند تا این حق را برای همگان به طور عادلانه فراهم کنند.

خیریه‌های حوزه آموزش

مدرسه نقش مهمی در رشد جسمانی کودکان نیز دارد. در مدرسه، کودک می تواند انرژی خود را به در فعالیت‌های گروهی تخلیه کند. همچنین وجود فعالیت‌هایی مانند ورزش، کاردستی و غیره به کودکان کمک می‌کند تا انرژی بی حد و حصر خود را به سمت چیزهای مولد هدایت کنند. کودکان فقط از طریق آموزش می‌توانند فعالیت های مفیدی را انجام دهند. بنابراین، رشد کلی کودکان به تحصیلات آنها بستگی دارد. 

آموزش تنها راهی است که از طریق آن می توان به تحول و اعتلای مطلوب در جامعه دست یافت. فرآیند کسب دانش و اطلاعات، منجر به یک زندگی موفق می شود. مطالعات نشان داده است که جوامع با تحصیلات خوب، آمار کمتری از خشونت و جرم و جنایت در جامعه دارند. برای شکل دادن به آینده یک ملت، توسعه همه جانبه شهروندان آینده آن مهم است.

آمار یونسیف ( یکی از خیریه‌های حوزه آموزش) درباره وضعیت تحصیلی کودکان جهان

  • تخمین زده می شود که 617 میلیون کودک و نوجوان در سراسر جهان قادر به رسیدن به حداقل سطح مهارت در خواندن و ریاضیات نیستند، با اینکه دو سوم از این آمار در مدرسه مشغول به تحصیل هستند.
  • علاوه بر این، 11 درصد از کودکان در سن دبستان و 20 درصد از کودکان در سن متوسطه اول اصلاً به مدرسه نمی‌روند.
  • کودکانی که در خانواده‌های فقیر زندگی می‌کنند تقریباً پنج برابر بیشتر از کودکان ثروتمند از مدرسه ابتدایی خارج می‌شوند.
  • تنها 49 درصد از کشورها در آموزش ابتدایی به برابری جنسیتی دست یافته‌اند.
  • در مناطق جنگ‌زده ۲۷ میلیون کودک از تحصیل بازمانده‌اند.

6 دلیل که تحصیلات کودکان در سطح جهان از وضعیت مناسبی برخوردار نیست و اهمیت وجود خیریه‌های حوزه آموزش را نشان می‌‌دهد

  1. در سراسر جهان 59 میلیون کودک در سن دبستان از تحصیل محروم هستند و تقریباً 65 میلیون نوجوان از دسترسی به مدرسه راهنمایی محروم هستند.
  2. درگیری‌ها و بلایای طبیعی، آموزش 75 میلیون کودک را مختل کرده است.
  3. در 30 درصد کشورها، کمتر از سه چهارم معلمان مطابق با استانداردهای جهانی آموزش دیده‌اند و در نتیجه 130 میلیون کودک در مدارسی ثبت نام کرده‌اند که حتی اصول اولیه آموزش را رعایت نمی‌کنند.
  4. نزدیک به 15 میلیون دختر در سن دبستان هرگز فرصت یادگیری خواندن و نوشتن در دبستان را نخواهند داشت، در حالی که این رقم در حدود 10 میلیون برای پسران است.
  5. سالانه 39 میلیارد دلار (دلار آمریکا) برای فرستادن همه نوجوانان به مدرسه نیاز است.
  6. در سال 2012، 168 میلیون کودک کار 5 تا 17 ساله وجود داشت. که یکی از دلایلی است که بسیاری از کودکان نمی توانند به مدرسه بروند.

3 دلیل که آموزش و تحصیلات کودکان حا‍ئز اهمیت است و به بهبود جامعه کمک می‌کند

  1. در طی 40 سال، دسترسی عادلانه به آموزش با کیفیت می‌تواند به یک کشور کمک کند تا سرانه تولید ناخالص داخلی خود را 23 درصد افزایش دهد.
  2. اگر همه زنان تحصیلات ابتدایی داشتند، 7 میلیون کودک کمتر دچار سوءتغذیه می‌شدند.
  3. کودکانی که مادرشان می‌تواند بخواند 50 درصد بیشتر احتمال دارد که از 5 سال بیشتر زنده بمانند.

وضعیت حق تحصیل کودکان در سراسر جهان

امروزه آموزش برای میلیون‌ها کودک در سراسر جهان غیرقابل دسترس است. بیش از 72 میلیون کودک در سن آموزش ابتدایی در مدرسه نیستند و 759 میلیون بزرگسال بی‌ٰسواد هستند و آگاهی لازم برای بهبود شرایط زندگی خود و فرزندانشان را ندارند.

خیریه‌های حوزه آموزش

علل عدم تحصیل کودکان

1. حاشیه نشینی و فقر

بسیاری از کودکانی که هنوز به آموزش دسترسی ندارند، به دلیل تداوم نابرابری و حاشیه نشینی است. در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته، کودکان به دلیل نابرابری‌هایی که از جنسیت، سلامت و هویت فرهنگی (منشاء قومی، زبان، مذهب) نشات می گیرد، به آموزش اولیه دسترسی ندارند. این کودکان خود را در حاشیه نظام آموزشی می‌بینند و از یادگیری‌ای که برای رشد فکری و اجتماعی آنها حیاتی است بهره ای نمی‌برند.

عوامل مرتبط با فقر مانند بیکاری، بیماری و بی‌سوادی والدین، خطر عدم تحصیل و ترک تحصیل کودک را 2 برابر می کند.

انکارناپذیر است که بسیاری از کودکان از مناطق محروم مجبور به ترک تحصیل به دلیل مشکلات بهداشتی مرتبط با سوء تغذیه یا به منظور کار و حمایت از خانواده می‌شوند.

2. کسری مالی کشورهای در حال توسعه

آموزش ابتدایی همگانی برای بسیاری از مناطق یک مسئله مهم و یک مشکل بزرگ است. بسیاری از کشورها منابع مالی لازم برای ایجاد مدارس، تهیه وسایل آموزشی، و استخدام و آموزش معلمان را در اختیار ندارند. وجوه متعهد شده توسط جامعه بین المللی عموماً به اندازه کافی برای ایجاد یک سیستم آموزشی برای همه کودکان کافی نیست.

به همین ترتیب، کمبود منابع مالی بر کیفیت تدریس اثر دارد. معلمان از آموزش‌های پایه‌ای نحوه تدریس بهره نمی‌برند و تعداد محدود مدارس باعث می‌شود که کلاس‌های پرجمعیتی داشته باشند.

خیریه‌های حوزه آموزش

مروری بر حق آموزش و تحصیل در سراسر جهان

1. بیشترین مناطق آسیب دیده

در نتیجه فقر و حاشیه نشینی، بیش از 72 میلیون کودک در سرتاسر جهان از تحصیل محروم می‌مانند. جنوب صحرای آفریقا با بیش از 32 میلیون کودک در سنین دبستان بیشترین آسیب را دیده است. آسیای مرکزی و شرقی و همچنین اقیانوس آرام نیز با بیش از 27 میلیون کودک تحصیل نکرده به شدت تحت تأثیر این مشکل قرار دارند.

علاوه بر این، این مناطق باید مشکلات مستمر فقر آموزشی (کودکانی که کمتر از ۴ سال تحصیل می‌کنند) و فقر شدید آموزشی (کودکانی که کمتر از 2 سال تحصیل می‌کنند) را نیز حل کنند.

معمولا این آمار مربوط به کشورهای جنوب صحرای آفریقا است که در آن بیش از نیمی از کودکان کمتر از 4 سال آموزش می‌بینند. در برخی کشورها، مانند سومالی و بورکینافاسو، بیش از 50 درصد کودکان برای مدت کمتر از 2 سال آموزش می‌بینند.

2. نابرابری بین دختران و پسران: آموزش دختران در خطر است

امروزه این دختران هستند که کمترین دسترسی را به آموزش دارند. آنها بیش از 54 درصد از جمعیت محروم از مدرسه جهان را تشکیل می دهند. این مشکل بیشتر در کشورهای عربی، آسیای مرکزی، جنوب و غرب آسیا رخ می‌دهد.

در کشورهای جنوب صحرای آفریقا، بیش از 12 میلیون دختر در معرض خطر عدم تحصیل هستند. در یمن، بیش از 80 درصد دختران هرگز فرصت رفتن به مدرسه را نخواهند داشت. حتی نگران کننده تر، برخی کشورها مانند افغانستان یا سومالی هیچ تلاشی برای کاهش شکاف بین دختران و پسران در زمینه آموزش انجام نمی‌دهند.

اگرچه بسیاری از کشورهای در حال توسعه ممکن است به خاطر کاهش چشمگیر نابرابری بین دختران و پسران در آموزش به خود تبریک بگویند، اما هنوز برای دستیابی به آموزش ابتدایی همگانی عادلانه به تلاش زیادی نیاز دارند.

خیریه‌های حوزه آموزش

20 تا از معروف‌ترین خیریه‌های حوزه آموزش در سرتاسر جهان

1. Savethechildren | خیریه‌های حوزه آموزش

این خیریه یکی از خیریه‌های حوزه آموزش است که از کودکان حمایت می‌کند تا یاد بگیرند، رشد کنند و به آن چیزی که می‌خواهند تبدیل شوند. خیریه save the children  فعالیت‌های خود را به سه بخش اصلی تحصیلات، بهداشت و سلامت و تامین غذای کودکان معطوف کرده است. پایگاه این خیریه در انگلستان است اما به کودکان سرتاسر جهان کمک می‌کند و توانسته است تا سال 2020 حدود ۱۲ میلیون کودک را تحت پوشش برنامه‌های آموزشی خود قرار دهد.

2. Coach Bright | خیریه‌های حوزه آموزش

کوچ برایت مربیگری آموزشی شخصی را برای افراد 10 تا 30 ساله در مناطق محروم ارائه می‌دهد. این موسسه با رهبری، انعطاف پذیری و برنامه‌های آموزشی حرفه‌ای خود، به پیشرفت دانش‌آموزان و متخصصان جوان کمک می‌کند. بزرگترین برنامه آموزشی آنها، شامل جفت کردن دانش آموزان سال 7-13 با یک دانشجوی دانشگاه یا دانش آموز ارشد برای مربیگری شخصی است. این موسسه یکی از خیریه‌های حوزه آموزش است که موفقیت خود را در بالا بردن نمرات، بهبود اعتماد به نفس و تقویت استقلال ثابت کرده است!

3. Unbound | خیریه‌های حوزه آموزش

Unbound یک سازمان غیرانتفاعی بین‌المللی است که توسط کاتولیک‌ها تأسیس شده تا نیازهای قشر به حاشیه‌رفته و آسیب‌پذیر را در اولویت قرار دهد. این خیریه در زمینه بهبود وضعیت تحصیلی کودکان فعالیت خود را متمرکز کرده است.

4. Think Global | خیریه‌های حوزه آموزش

تینک گلوبال با هدف توسعه جهانی عادلانه‌تر و پایدارتر به جوانان کمک می‌کند تا در مورد مسائل جهانی بیاموزند. این موسسه از خیریه‌های حوزه آموزش است و منابعی را به مربیان ارائه می‌دهد تا به آنها کمک کند رویکرد “یادگیری جهانی” را در دانش آموزان ترویج کنند: آگاهی از مسائل جهانی مانند فقر، نابرابری و پایداری محیطی در هنگام مقابله با مشکلات.

5. Debate Mate Schools | خیریه‌های حوزه آموزش

مدارس Debate Mate با هدف توانمندسازی دانش‌آموزان و مبارزه با آسیب‌های تحصیلی در جوامع فقیر بریتانیا تاسیس شده‌اند. برنامه اصلی آنها شامل آموزش دانشجویان دانشگاه برای راه‌‌اندازی انجمن‌های بحث و گفتگوی فوق برنامه در مدارسی است که بیش از پنجاه درصد کودکان واجد شرایط دریافت وعده‌های غذایی رایگان مدرسه هستند. هر هفته 6000 دانش آموز در 300 مدرسه در سراسر جهان در جلسات بعد از مدرسه Debate Mate شرکت می‌کنند. این برنامه‌ها گفتار، گوش دادن، تفکر انتقادی و کار گروهی دانش‌آموزان را بهبود می‌بخشد و همچنین اعتماد به نفس و توانایی رهبری آنها را تقویت می‌کند. می‌توان این مدارس را جزئی از خیریه‌های حوزه آموزش برشمرد.

6. Action Tutoring | خیریه‌های حوزه آموزش

Action Tutoring تدریس خصوصی آکادمیک در سطح ابتدایی و متوسطه را برای دانش آموزان محروم فراهم می‌کند. با وجود معلمان داوطلب با کیفیت در سراسر این برنامه، موسسه خیریه متعهد است به دانش‌آموزان در هر زمینه‌ای کمک کند تا از نظر تحصیلی به بهترین جایی که می‌توانند برسند! دفتر مرکزی آنها در لندن است – اما آنها در سراسر بریتانیا فعالیت می کنند.

7. United World Schools | خیریه‌های حوزه آموزش

مدارس جهانی متحد با جوامع محلی و حامیان خود برای دسترسی کودکان فقیرترین کشورهای جهان به آموزش همکاری می کند. آنها از طریق چهار ابتکار کلیدی خود – ساختن مدارس، آموزش معلمان، ارائه آموزش و بهبود بهداشت – بیش از 30000 کودک را و بیش از 750 معلم را از سال 2008 آموزش داده‌اند.

 

8. The Access Project | خیریه‌های حوزه آموزش

یکی از خیریه‌های حوزه آموزش است که هدفش کمک به دانش آموزان محروم باهوش است تا به دانشگاه‌های برتر دسترسی پیدا کنند. این خیریه آموزش‌های تخصصی آکادمیک را ارائه می‌دهد. یک فرد جوان که در برنامه های The Access Project شرکت کرده است، بیش از دو برابر احتمال دارد که به یک دانشگاه برتر برود تا دانشجوی دیگری با رزومه و سابقه تحصیلی مشابه.

9. Ark | خیریه‌های حوزه آموزش

Ark’s Schools یکی از خیریه‌های حوزه آموزش است که تلاش می‌کند شکاف موفقیت را بین کودکانی که از نظر اقتصادی محروم هستند و خانواده‌های ثروتمندتر را کاهش دهد. این موسسه خیریه با شبکه ای متشکل از 38 مدرسه ابتدایی و متوسطه در سراسر بریتانیا و سرتاسر جهان، مجهز به معلمان آموزش دیده ، حمایت تحصیلی و فرصت‌هایی برای پیشرفت شخصی برای جوانان فراهم می‌کند. ورودی دانش‌آموزان تحصیل کرده در مدرس ارک به دانشگاه دوبرابر میانگین کشوری است. ارک که یک موسسه خیریه بزرگ است، برنامه‌های بین‌المللی غیرآموزشی را نیز با تمرکز بر سلامت در جنوب صحرای آفریقا و حمایت از کودکان در اروپای شرقی اجرا می‌کند.

10. Sir John Cass’s Foundation | خیریه‌های حوزه آموزش

بنیاد سر جان کاس که یک موسسه در لندن است، از تحصیل دانشجویان لندنی حمایت می‌کند و به دانش‌آموزان محروم و مؤسسات آموزشی و سازمان‌هایی که به دانش آموزان محروم غذا می‌دهند پول می‌دهد. این بنیاد که در سال 1748 میلادی تأسیس شد، بیش از 200 سال است که آموزش را در لندن ترویج می‌کند!

11. Their world | خیریه‌های حوزه آموزش

 Their world یک موسسه خیریه جهانی از یکی از خیریه‌های حوزه آموزش است که برای کودکان است که متعهد به پایان دادن به بحران آموزشی جهانی و پرورش استعداد نسل جوان  است. 300000 کودک پناهنده اکنون در مدارس دو شیفتی این موسسه مشغول تحصیل هستند. 30000 پناهنده در یونان به لطف این موسسه به مدرسه بازگشتند.

12. Build Africa | خیریه‌های حوزه آموزش

Build Africa در سال 1978 در پی جنگ ویتنام شروع به کار کرد و به پناهندگان در تایلند در زمینه بهداشت و آموزش کمک کرد. پس از ایجاد تجربه در منطقه آفریقای شرقی در طی دو دهه آینده، تمرکز خود را بر پروژه‌های پایدار در آن منطقه آغاز کرد.

با تغییر نام در سال 2007 به Build Africa سرانجام هدف سازمان مشخص شد: همکاری با والدین و معلمان در سراسر کنیا و اوگاندا برای اطمینان از اینکه نسل‌های آینده فرصت‌های آموزشی و توسعه‌ای را که برای شکوفایی نیاز دارند، دریافت می‌کنند. پس می‌توان آن را از خیریه‌های حوزه آموزش برشمرد.

13. Children International | خیریه‌های حوزه آموزش

سیزدهمین خیریه از خیریه‌های حوزه آموزش که به شما معرفی می‌کنیم موسسه کودکان بین‌المللی  است که در سال 1936 به‌عنوان یک برنامه سبد غذایی شروع شد، اما در طول زمان دامنه آن گسترش یافت. این موسسه در سال 1989، نام جدید خود را معرفی کرد تا بهتر منعکس کننده مأموریت خود باشد: حمایت از کودکان برای کمک به آنها برای رهایی از فقر و موفقیت در زندگی.

در سال 1999، تیم کودکان بین‌المللی متوجه شد که بسیاری از نوجوانان حمایت شده در محدوده سنی 14 تا 19 سال نیازهای عاطفی و جسمی دارند که برآورده نشده است، بنابراین آنها برنامه گسترده‌تری برای جوانان را درباره آموزش مهارت‌های زندگی و مشاوره شغلی راه اندازی کردند.

14. Association for Childhood Education International | خیریه‌های حوزه آموزش

انجمن بین‌المللی آموزش کودکان (ACEI) یک جامعه جهانی از مربیان و مدافعان اصلاحات آموزشی است. ماموریت آنها “ترویج و حمایت از آموزش، رشد و رفاه بهینه کودکان در جامعه جهانی است.” برای رسیدن به این هدف، آنها میزبان اجلاس جهانی کودکی و موسسه دیپلماسی آموزش جهانی هستند. این اجلاس از متخصصان دعوت می کند تا در مورد مسائل پیش روی کودکان و وضعیت کودکی، از آموزش گرفته تا سلامت و رفاه، بحث کنند. از طریق موسسه، که به طور آزمایشی برای سال 2015 برنامه ریزی شده است، ACEI دیپلمات‌ها و متخصصان آموزش را گرد هم می‌آورد تا راه‌حل‌هایی برای مشکلاتی که کودکان را از دریافت آموزش مناسب باز می‌دارد، بیابند.

15. Education International | خیریه‌های حوزه آموزش

آموزش‌بین‌المللی بینائتلافی متشکل از 30 میلیون متخصص در آموزش به نمایندگی از 400 سازمان در 170 کشور و منطقه است. هدف آنها ترویج آموزش با کیفیت، برابری در جامعه و منافع سایر کارکنان آموزش و پرورش است. به عنوان بخشی از کمپین خود، آنها با نژادپرستی و بیگانه هراسی که مانع از دریافت آموزش با کیفیت کودکان می‌شود، مبارزه می‌کنند. آنها انواع مختلف تبعیض، از جمله طرد بر اساس جنسیت، گرایش جنسی، وضعیت اجتماعی، اقتصادی، نژاد و منشاء قومی را به چالش می‌کشند. آنها همچنین با سایر اتحادیه‌ها و فدراسیون‌های جهانی ارتباط برقرار می‌کنند که اهدافشان جهت پیشبرد آموزش جهانی را عملی سازند.

16. The Global Partnership for Education | خیریه‌های حوزه آموزش

GPE در نزدیک به 60 کشور در حال توسعه از طریق یک مشارکت چند جانبه که شامل دولت‌های کمک کننده، سازمان های بین‌المللی و معلمان است، کار می‌کند. آنها امیدوارند “کوشش جهانی را برای ارائه آموزش خوب و با کیفیت به همه دختران و پسران، با اولویت دادن به فقیرترین و آسیب پذیرترین افراد، تقویت و هماهنگ کنند.” آنها همراه با شرکای خود، استراتژی‌های آموزشی را توسعه می‌دهند، همکاری در آموزش را ترویج می‌کنند، راه‌حل‌هایی را برای چالش‌های پیش روی مربیان به اشتراک می‌گذارند، برنامه‌ها را تامین مالی می‌کنند و نتایج و داده‌ها را برای ارزیابی پیشرفت نظارت می‌کنند. GPE از زمان ایجاد آن در سال 2002، ادعا می‌کند که آنها به تحصیل 22 میلیون کودک بیشتر کمک کرده‌اند، در سال 2010 نرخ باسوادی را در سراسر جهان به 81 درصد و در سال 2011 مدارس ابتدایی را به 75 درصد افزایش داده‌اند. از سال 2004، آنها 300000 معلم را آموزش داده‌اند ساخت و تجهیز 53000 کلاس درس و خرید و توزیع 50 میلیون کتاب درسی را بر عهده گرفته‌اند.

17. Plan International | خیریه‌های حوزه آموزش

پلان اینترنشنال که بیش از 75 سال پیش تأسیس شد، یکی از قدیمی‌ترین و بزرگترین سازمان‌های توسعه کودکان در جهان است. دنیای ایده‌آل پلان، دنیایی است که در آن «همه کودکان پتانسیل کامل خود را در جوامعی که به حقوق و کرامت مردم احترام می گذارند، درک کنند». آنها امیدوارند با متحد کردن مردم در بین فرهنگ‌ها، به بهبودهای پایدار در کیفیت زندگی کودکان در کشورهای در حال توسعه دست یابند. آن‌ها به کودکان محروم، خانواده‌ها و جوامعشان کمک می‌کنند و آنها را قادر می‌سازند نیازهای اساسی خود را برآورده کنند و روابطی ایجاد کنند تا تفاهم بین مردم با فرهنگ‌های مختلف افزایش یابد. در تمام تلاش‌های آنها، حقوق کودکان جهان در اولویت قرار دارد.

18. Save the Children | خیریه‌های حوزه آموزش

هدف Save the Children ترویج آموزش جهانی و حقوق کودکان در سراسر جهان است. برای افزایش کیفیت آموزش و کمک به تضمین آموزش پایدار، Save the Children راهبردهای آموزشی مؤثری را به مربیان آموزش می‌‍دهد و آنها را برای مشارکت دادن دانش‌آموزان آموزش می‌دهد. آنها والدین و سرپرستان را برای کمک به تقویت یادگیری در مراحل اولیه راهنمایی می‌کنند و راه‌هایی را برای تشویق والدین به انجام تکالیف مدرسه و ادامه یادگیری خارج از کلاس ارائه می‌دهند. آنها همچنین امیدوارند که کودکان را با بیان هنری آشنا کنند، یادگیری را در زمان بحران و پس از آن تشویق کنند و روی سلامت کودکان سرمایه گذاری کنند تا از عقب نماندن آنها اطمینان حاصل شود. در سال 2012، Save the Children به 9 میلیون کودک رسیدگی کرد.

19. UNESCO | خیریه‌های حوزه آموزش

یونسکو در سال 1945 آغاز به کار کرد و “متعهد به دیدگاهی جامع و انسانی از آموزش با کیفیت در سرتاسر جهان، تحقق حق هر کس برای آموزش و پرورش است و این باور است که آموزش نقش اساسی در انسانیت، و بهبود شرایط اجتماعی و اقتصادی ایفا می‌کند. ماموریت آنها کمک به ایجاد صلح، ریشه کنی فقر و توسعه پایدار است. آنها به دنبال دستیابی به این اهداف و ایجاد یک گفتگوی بین فرهنگی از طریق آموزش جهانی هستند. اعضای آنها شامل 204 کشور است که 9 کشور آن عضو وابسته هستند.

20. UNICEF | خیریه‌های حوزه آموزش

صندوق بین المللی اضطراری کودکان سازمان ملل متحد که در سال 1946 تأسیس شد، دنیایی را تصور می‌کند که در آن حقوق هر کودک به رسمیت شناخته می‌شود. اهداف آنها عبارتند از کاهش نابرابری و تبعیض، تحقق اهداف آموزشی جهانی مانند اهداف 2 هزاره که بر آموزش تمرکز دارد، دستیابی به برابری جنسیتی و برابری در آموزش، تضمین اینکه هر کودک فرصت یادگیری و ادامه تحصیل در طول و پس از بحران را دارد.

خیریه‌های حوزه آموزش

معرفی 10 خیریه ایرانی فعال در حوزه آموزش

1. موسسه کودکان نیکوکار موعود ایرانیان

فعالیت‌های این موسسه خیریه شامل شناسایی و تشکیل پرونده ویژه دانش‌آموزان و دانشجویان بی‌سرپرست و بدسرپرست، تامین هزینه‌های مربوط به تحصیل مددجویان، توزیع سبد ارزاق بیستم هر ماه، واریز شهریه ویژه محصلین و دانشجویان، تهیه کتب و جزوات آموزشی، کمک به اشتغال مادران در حد توان، برگزاری تورهای تفریحی و آموزشی ویژه مددجویان، تهیه البسه و لوازم التحریر، ارتقاء و تهیه لوازم منزل در حد امکان، تامین بخشی از هزینه های مربوط به مسکن و اموری از این دست می‌باشد.

2. بنیاد رشد

از فعالیت های اصلی خیریه رشد انجام پروژه‌های مدرسه‌سازی و همچنین کمپین‌های کمک‌رسانی برای کودکان و خانواده‌های نیازمند در مناطق محروم است. خیریه رشد در تلاش است تا با اجرای طرح بورسیه تحصیلی، حق تحصیل برابر را برای دانش‌آموزان بی‌سرپرست نیازمند در مناطق محروم، فراهم سازد.

بنیاد رشد از سال 1365 فعالیت‌های خود را با هدف یاری رساندن به خانواده‌های نیازمند در مناطق محروم بر پایه مشارکت و همراهی خیرین بزرگوار آغاز کرده است. این فعالیت‌ها در زمینه‌های مدرسه سازی، بورسیه تحصیلی، اکرام ایتام و اشتغال‌زایی در حال اجرا می‌باشد. و تاکنون 40 مدرسه ساخته و 647 دانش‌آموز را تحت حمایت خود قرار داده و 34 سفر داوطلبانه داشته و 575000 جلد کتاب اهدا کرده است.

3. موسسه خیریه مهرگان

موسسه خیریه مهرگان در فروردین سال 1388 با همت جمعی از افراد مشتاق و علاقه مند به مسائل اجتماعی تشکیل و پس از چند سال استمرار در سال 1393 با نام رسمی نیک بنیادان مهرگان از وزارت کشور مجوز فعالیت گرفت. در آغاز با تشکیل جلسات متعدد در اتاق فکر موسسه، اهداف، برنامه کاری و چشم انداز موسسه مشخص گردید و با اتفاق نظر هیات موسس درخصوص مشکلات زیرساختی و بنیادین جامعه، آموزش و پرورش کودکان و توجه به رشد و تعالی آن ها به عنوان اصلی ترین هدف مورد توجه قرار گرفت و حمایت از کودکان در حال تحصیل به عنوان شعار موسسه انتخاب گردید. مهرگان تا کنون بیش از 1000 خانواده را شناسایی و تحت پوشش خود قرار داده و امید دارد تا با حمایت های مادی و معنوی هم‌میهنان، مشکلات آن‌ها را کاهش و امید را در دل آنان زنده نگه دارد.

4. بنیاد خیریه موج مهربانی

ماموریت اصلی بنیاد خیریه موج مهربانی مشارکت در احداث فضاهای آموزشی و فرهنگی (مدرسه و کتابخانه) و حمايت مادی، معنوی و فرهنگی از دانش‌آموزان مستعد و نیازمند در مناطق محروم كشور است.

5. مهرگيتی

مهرگيتی مؤسسه‌ای غير دولتی و نيكوكارانه، متشكل از واحدهای مختلف با هدف بنيادين تلاش برای ساختن ايرانی عاری از تبعیض و فقر فرهنگی است. مأموريت ما مشاركت در احداث فضاهای آموزشی و فرهنگی -به‌خصوص مدرسه- در مناطق محروم و نيازمند و همچنین حمايت مادی، معنوی و فرهنگی از دانش‌آموزان مستعد و محروم در مناطق مختلف كشور است.

مهرگیتی به این می‌اندیشد که تمامی دانش‌آموزان کشور عزیزمان ایران در هر جای این کشور که زندگی می‌کنند، باید در فضایی استاندارد و ایمن درس بخوانند تا از نظر جسمی، ذهنی و عاطفی رشد کنند .هیچ دانش‌‌آموزی نباید به واسطه فقر مالی از تحصیل باز بماند. مهرگیتی تلاش می‌کند تا تمامی دانش‌آموزان مناطق کمتربرخوردار کشور از فضا، امکانات، تجهیزات و آموزش‌های با کیفیت بهره‌مند گردند.

در مهر گیتی تاکنون 540 ساخت مدرسه، 4500 حمایت تحصیلی، 3500000 جلد اهدای کتاب، 3100 ارسال رایانه صورت گرفته است.

6. به مهربانی

«به‌مهر، بانی» سامانه آنلاین معرفی و حمایت از تحصیل کودکان مستعد فاقد سرپرست موثر است. تاکنون 7940 دانش‌آموز را بورسیه کرده است. و دارای 480 مددکار و 2836 حامی است.

7. انجمن حمایت از کودکان کار

انجمن حمایت از کودکان کار از سال 1381 تاکنون به فعالیت پرداخته است. این انجمن همواره طی این سال‌ها از کودکان کار، کودکان آسیب‌‌دیده و در معرض آسیب در مناطق پر آسیب، حمایت خود را در قالب فعالیت‌های حمایتی و آموزشی به انجام رسانیده است. به رسمیت شناختن هویت انسانی کودکان و خدمات رسانی بدون تبعیض اساس کار انجمن حمایت از کودکان کار است.

8. مدرسه صبح رویش

مؤسسه نسیم‌صبح‌رویش، از سال 1394 فعالیت خود را آغاز کرد. این مؤسسه ایفای مسئولیت اجتماعی خود را در ایجاد فرصت برابر آموزشی برای کودکان‌کار و در معرض آسیب‌های اجتماعی دیده‌ است.

این مؤسسه کار خود را با مطالعات و تحقیقات اولیه در خصوص معضلات کودکان‌کار و در معرض آسیب‌های اجتماعی آغاز نمود و پس از بررسی‌های لازم، آماده سازی پیش نیازهای اولیه و اخذ مجوزهای لازم از نهادهای ذی‌ربط مانند وزارت آموزش و پرورش، اولین مدرسه تخصصی کودکان‌کار را راه اندازی کرد؛ تا این کودکان در مقابل معضلاتی چون کارِکودک، اعتیاد و بزهکاری به روشی مؤثر آموزش داده شوند و از بازتولید این معضلات جلوگیری به عمل آورد. در حال حاضر مجتمع صبح‌رویش سازمانی مردم نهاد، پیشرو و موفق در مقوله کودکان‌کار شناخته می‌شود که توانسته اقدامات تخصصی و مؤثر اجتماعی و فرهنگی را در راستای اهداف خود اجرا نماید.

در سال تحصیلی (1400-1399) صبح‌رویش حدود ۱۰۰۰ نفر از کودکان جامعه هدف را در هفت مرکز آموزشی و مهارتی تحت پوشش قرار داده و علاوه بر ایجاد بستر مناسب آموزش مهارت‌های مورد نیاز این کودکان، به دستاوردهای مهمی در عرصه‌های گوناگون دست‌یافته است.

9. انجمن خیریه یاوران تحصیلی امید

انجمن یاوران تحصیلی امید با هدف حمایت از دانش آموزان نیازمند فعالیت رسمی خود را از ابتدای مهر ماه ۱۳۹۷ آغاز نموده است.

مدیران انجمن ضمن هماهنگی با اداره کل آموزش و پرورش مستقیما به مدارس مختلف سرکشی می کنند و با شناسایی دانش آموزان نیازمند تلاش می کنند تا با جذب حمایتهای مردمی، کمک‌های خود را به طور مستقیم و بی واسطه به دست افراد نیازمند برسانند.

10. خیریه بنیاد دانش و واحد آموزش

موسسه خیریه همیاران توسعه دانش تحت برند بنیاد دانش توسط جمعی از خیرین نیکوکار و اساتید دانشگاهی در زمینه حمایت و هدایت تحصیلی و همچنین توانمندسازی دانش آموزان محروم از نعمت پدر و بی بضاعت اما با استعداد، در سال ۱۳۹۳ به ثبت رسید. موسسه بنیاد دانش با اخذ مجوز رسمی از وزارت کشور به شماره ۲۹۲۵۰ بعنوان یک موسسه خیریه ملی در استان‌های تهران، سیستان و بلوچستان و خوزستان فعالیت می‌کند.

بنیاد دانش یکی از شفاف‌‎ترین خیریه‌های حوزه آموزش است که با حمایت از فرزندان مستعد اما نیازمند و محروم از نعمت پدر، فردایی پُر امید را به ارمغان می آورد. بنیاد دانش از طریق روش‌های نوین و مداخله موثر در امور آموزشی و تربیتی، زمینه رشد بورسیه‌ها را در مقاطع ابتدایی متوسطه اول، متوسطه دوم و دانشگاه فراهم می‌سازد. ایجاد زمینه‌های مناسب رشد در توسعه فردی، خانوادگی و اجتماعی با هدف دستیابی به مدارج عالی علمی یا حرفه‌ای، ماموریت اصلی بنیاد است که منجر به خوداتکایی بورسیه‌ها در زندگی اجتماعی می‌شود.

معرفی واحد آموزش بنیاد دانش

بنیاد دانش در راستای شکوفایی استعدادهای تحصیلی مجموعه ای از خدمات آموزشی را به بورسیه های خود ارائه میدهد. هدف از این خدمات، کمک به موفقیت تحصیلی دانش آموزان بورسیه و تامین نیازهای آموزشی آن‌هاست. عمده خدمات آموزشی بنیاد دانش به بورسیه ها را در نمودار زیر ببینید:

خیریه‌های حوزه آموزش بنیاد دانش
  • اختصاص کمک هزینه تحصیلی
  • تهیه لوازم‌التحریر و کتب آموزشی
  • خدمات انتخاب رشته
  • مشاوره و هدایت تحصیلی
  • برگزاری آزمون‌های دوره‌ای
  • برگزاری کلاس‌های تقویتی
  • بهینه‌سازی مدارس بورسیه‌ها
  • برگزاری کارگاه‌های آموزشی
  • اختصاص راهبر آموزشی

برای آشنایی بیشتر با واحد آموزش بنیاد دانش می‌توانید به این صفحه مراجعه کنید.

داستان سینا بورسیه بنیاد دانش

سینا، یکی از فرزندان ِشایسته ایران است. جوان ِکوشا و نخبه‌ای که در همان اوایل زندگی ِخود، با مفهوم «فقر» و «فقدان» آشنا شد. برای قهرمان ِبیست و دو ساله ما، بسیار زود بود تا در یک‌سالگی خود با مفهوم مرگ و فقدان تکیه‌گاه تعیین‌کننده‌ای چون «پدر» مواجه شود. از همان زمان، دیگر سینا بود و مادری تنها که جز یگانه‌ فرزند خود، کسی را نداشت. اما درست در چنین شرایطی است که فرزندان ایران، با ظرفیت‌های روحی ذاتی، تصمیم می‌گیرند تا پله‌های کودکی و نوجوانی را زودتر از هم‌سالان خود پشت‌سر بگذارند؛ به این امید که هرچه زودتر، به روزی برسند که دیگر نه فرزند مادر، بلکه مرد مادرشان باشند. داستان سینا نیز چنین است.

سینا در سال 1393 هنگامی که نوجوانی پانزده ‌ساله بود، به جمع خانواده «بنیاد دانش» پیوست و امروز که جوانی بیست و دو ساله است، باافتخار از دامپزشکان ایران است. به یقین، از «سینای بورسیه» تا «سینای پزشک»، راه دشواری طی شده است که جز با نیروی «ایمان» و «عشق» قابل دست‌یابی نبود.

متأسفانه با توجه به مشکلات بسیار زیادی که این بخش از جامعه از کودکی با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، اولین معضل مهمی که با آن روبه‌رو هستند، عدم آمادگی روحی آنان در ابتدای مسیر است. سینا در همین خصوص می‌گوید: «بنیاد دانش، جدا از حمایت‌های تحصیلی، پزشکی و معیشتی، با برگزاری کلاس‌های روانشناسی تلاش می‌کند تا از نظر ذهنی و روحی نیز، بورسیه‌ها را برای موفقیت ترغیب کند. آن‌ها با آوردن مثال‌های گوناگون از افرادی که توانسته‌اند با شرایط نامساعد، به موفقیت‌های بزرگ دست یابند، این انگیزه را در ما ایجاد می‌کنند که اگر بخواهیم، ما هم می‌توانیم به جایگاهی که آرزو داریم، برسیم». بی‌شک، سینا، خود یکی از الگوهای موفقیت برای فرزندان بنیاد است؛ نوجوانی که با سخت‌کوشی خود، در کنار استفاده از امکانات ِبنیاد، توانست به آرزوی خود دست یابد. او همچنین اضافه می‌کند: «بنیاد دانش با آموزش زبان، برگزاری دوره‌های MBA و  ICDLبه پیشرفت بورسیه‌ها بسیار کمک می‌کند و همچنین با فراهم آوردن شرایط کاری، تجربه لازم و از نظر روحی، اعتماد به نفس کافی برای حضور در جامعه را برای ما ایجاد می‌کند». لازم به ذکر است که با پیگیری‌های بنیاد، سینا حدود دو ماه در یک داروخانه دامپزشکی مشغول به کار بود و هم‌اکنون نیز با معرفی بنیاد، در یک شرکت تولید داروهای دامپزشکی، کارورزی خود را آغاز کرده است و این همه، قدردانی کوچکی از او بود که با همّت و پشتکار مثال‌زدنی خود، باعث سربلندی بنیاد دانش بود. آری! هر راه دشوار طی‌شده، جز با نیروی ایمان و عشق، قابل دستیابی نیست.

در همین راستا، هدف بنیاد دانش نیز همواره نه صرفاً پیشکش خدمات مددکاری به مددجویان، بلکه آموزش اهمیت «ایمان به خود» و «عشق به زندگی» نیز بوده است؛ به این امید که فرزندان بنیاد، در عین دریافت مهر، دغدغه «مهرورزی» را نیز در پایان مسیر خود، در دل داشته باشند. به همین دلیل است که درست چند روز بعد از آخرین خروجی بنیاد که به عنوان یک «معلم» به جامعة فرهنگی ایران پیوست، امروز با افتخار از طرف بنیاد، یک «پزشک» را به جامعه پزشکی ایران معرفی می‌کنیم. گویا این فرزندان که صرفاً به دلیل تلخی سرنوشت، روزی نیاز به همیاری داشته‌اند، به تدریج در حین دریافت خدمات تأمین اجتماعی، این آرمان را در دل می‌پرورند که در نهایت، خودشان به عنوان تکیه‌گاه به ایفای نقش مهرورزی بپردازند و این‌بار شخصاً، در راستای تأمین اجتماعی جامعه خود، گام بردارند. سینا در همین راستا می‌گوید: «همیشه این ذهنیت با بورسیه‌های بنیاد همراه است که اگر یک مجموعه و یا یک نفر، توانست ذهنیت مرا عوض کند و با ایجاد شرایط مناسب، توانست تا مسیر موفقیت مرا تسهیل کند، پس من نیز می‌توانم تمام تلاش خود را به کار گیرم تا با رسیدن به شرایط مناسب، چه از لحاظ مالی و چه از لحاظ مهارتی، چنین شرایطی را برای سایر مددجویان فراهم کنم؛ تا آن‌ها نیز بتوانند همچون من، مسیر موفقیت را به درستی و راحتی طی کنند». و سخن ِسینا چیزی نیست جز سخن حافظ شیراز :

ای نور ِچشم ِمن ! سخنی هست گوش کن

چون ساغرت پُر است، بنوشان و نوش کن !

آخرین اخبار بنیاد دانش

همیار بورسیه

همیار تخصصی

کمک های نقدی