بنیاد دانش

10 تکنیک برای اینکه هنگام درس خواندن خسته نشویم

اگرچه درس خواندن برای بعضی از افراد خوشایند است، اما برای بسیاری چنین نیست. اما چه این کار را دوست داشته باشید چه نه، باید آن را انجام دهید. به نظر می‌رسد مطالعه کردن در طول روز کار جالبی نیست، اما ضروری است. بسیاری از ما هنگام مطالعه و درس خواندن، خسته می‌شویم و نمی‌توانیم بازدهی کافی را داشته باشیم. علاوه بر این، خسته شدن در حین مطالعه می‌تواند منجر به پرت شدن حواس و عدم تمرکز شود. با این وجود، چگونه هنگام درس خواندن خسته نشویم؟

یکی از بهترین کارهایی که برای عدم خستگی در حین مطالعه می‌توانید انجام دهید، این است که آن را به هر نحوی برای خود سرگرم‌کننده کنید. با این روش نه تنها مشکل تمرکز شما حل می‌شود، بلکه به اینکه هنگام درس خواندن خسته نشویم کمک می‌کند. در ادامه این مطلب سعی می‌کنیم تا با ارائه روش‌های کاربردی، ببینیم که چگونه می‌توان در هنگام درس خواندن خسته نشد. اگر شما نیز با این مشکل روبرو هستید، ادامه این مطلب را از دست ندهید.

تکنیک‌هایی برای اینکه هنگام درس خواندن خسته نشویم

خسته شدن از درس خواندن یکی از مشکلاتی است که در حین مطالعه با آن مواجه می‌شویم. این موضوع هم در مورد دروس موردعلاقه و هم در مورد سایر دروس ممکن است وجود داشته باشد. اگر شما کسی هستید که در زمان درس خواندن خسته می‌شوید، تکنیک‌های زیر را امتحان کنید.

1. یافتن مکان مناسب برای مطالعه

یکی از مهم‌ترین جنبه‌های مطالعه، یافتن مکان مناسب است. اگر نمی‌خواهید در زمان درس خواندن خسته شوید، مکانی را انتخاب کنید که حواس پرتی برای شما نداشته باشد. وجود هرگونه عامل حواس‌پرتی بر روی یادگیری شما اثر معکوس داشته و منجر به بی‌حوصلگی شما می‌شود. در واقع این عوامل حواس‌پرتی، کارهایی را به شما یادآوری می‌کند که غیر از مطالعه می‌توانید انجام دهید.

مکانی که برای مطالعه انتخاب می‌کنید، باید دارای نور کافی و دمای مناسب باشد. نور کافی به تمرکز حواس کمک کرده و در دمای مناسب دچار حواس پرتی و کسلی نمی‌شوید. همچنین مطمئن شوید که فضای کافی برای قرار دادن و مرتب نگه داشتن همه وسایل خود دارید. شلخته بودن فضا و وسایل شما، تمرکز را از بین می‌برد.

سعی کنید مکانی مجزا از اتاق خواب و یا فضای خانه خود را برای مطالعه انتخاب کنید. هنگامی که شما در محیط آشنا قرار بگیرید، عوامل زیادی برای حواس پرتی وجود دارند.

2. راحتی بیش از حد و حواس پرتی

اگر در محیط مطالعه بیش از حد راحت هستید، احتمالاً حواس‌تان پرت می‌شود، حوصله‌تان سر رفته و یا خواب‌آلوده می‌شوید. در زمان مطالعه، از دراز کشیدن خودداری کنید. برای بهره‌وری بهتر، به یک صندلی مناسب نیاز دارید که استاندارد بوده و بدن شما در بهترین فرم قرار داشته باشد. طرز صحیح نشستن، از حواس پرتی و خواب‌آلوده شدن شما نیز جلوگیری می‌کند.

3. داشتن برنامه‌ریزی

یکی از دلایلی که ممکن است منجر به حواس‌پرتی شود، این است که نمی‌دانید هدف مطالعه چیست و برنامه‌ریزی دقیقی برای این کار ندارید. بهتر است از قبل برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری کرده و پیش از شروع مطالعه، حجم مطالعه مورد نظر را در ذهن خود داشته باشید. در برنامه ریزی خود، میزان حجم دروس مورد نظر و زمان‌بندی لازم را در نظر بگیرید. به این ترتیب، شما یک هدف واضح خواهید داشت که بهترین راه برای داشتن تمرکز حواس و جلوگیری از خستگی است. این که بدانید درس خواندن شما در چه زمانی به پایان می‌رسد و می‌توانید به سایر کارهای خود برسید، باعث می‌شود تمرکز بیشتری داشته باشید.

چگونه هنگام درس خواندن خسته نشویم

4. ترکیب کردن موضوعات مختلف

برای اینکه در حین مطالعه خسته نشوید، باید موضوعاتی را که در حال مطالعه آن هستید تغییر دهید. احتمالاً شما بیش از یک موضوع درسی برای مطالعه دارید. بنابراین سعی کنید هر نیم ساعت یا یک ساعت، موضوعات را عوض کنید. البته بیشتر یا کمتر کردن این مدت زمان، کاملاً به انتخاب شما و دروس مورد مطالعه بستگی دارد.

به‌عنوان مثال، می‌توانید بعد از 45 دقیقه مطالعه ریاضی، 45 دقیقه بعدی را به مطالعه زبان انگلیسی و یا هر درس دیگری اختصاص دهید. اگر این شیوه از مطالعه را انتخاب کرده و موضوعات درسی را با هم ترکیب کنید، کمتر خسته خواهید شد. اگر به یک موضوع درسی بیشتر علاقه‌مند هستید، می‌توانید زمان اختصاص داده شده به آن را بیشتر کنید. اگر این درس را در انتهای زمان کل مطالعه روزانه خود قرار دهید، اشتیاق بیشتری برای اتمام موضوعات دیگر خواهید داشت.

5. انتخاب زمان مناسب برای مطالعه

برای این که بتوانید بهترین زمان را برای مطالعه خود انتخاب کنید، باید ببینید که در کدام ساعات از روز ذهن فعال‌تری دارید. مطالعه در ساعاتی از روز که هشیاری بیشتری داشته و مغز شما فعال‌تر است، به شما کمک می‌کند تا برای مدت طولانی‌تری متمرکز باشید. اگر هر روز یک ساعت مطالعه کنید، به این برنامه عادت کرده و مغز شما برای درس خواندن در آن زمان آماده است.

6. داشتن زمان استراحت کافی

ساعت‌ها نشستن در یک وضعیت ثابت، به خصوص زمانی که برای یک امتحان مهم مطالعه می‌کنید، می‌تواند منجر به بی‌حوصلگی شود. سعی کنید این خستگی را با استراحت‌های کوچک در زمان‌های معین، از بین ببرید. اگر برای مدت طولانی نشسته‌اید، در زمان استراحت خود کمی تمرینات کششی داشته باشید. همچنین بهتر است از جای خود بلند شده و کمی فعالیت شدیدتر داشته باشید تا ذهن خود را برای ادامه مطالعه آماده کنید. به علاوه سعی کنید در زمان استراحت، حتماً از مکان مطالعه خود خارج شوید.

داشتن یک میان وعده سالم در زمان استراحت نیز می‌تواند برای کمک به کارایی بهتر مغز کمک کند. یک میان وعده سرشار از پروتئین و فیبر داشته باشید که باعث سیری بیشتر شما شده و از خستگی ناشی از گرسنگی در زمان مطالعه جلوگیری کند.

7. مطالعه سرگرم کننده

اگر برخی از مطالبی که مطالعه می‌کنید برای شما کسل‌کننده است، سعی کنید آن را به یک بازی تبدیل کرده یا فلش کارت بسازید. حتی می‌توانید از موضوعات درسی خود یک ریتم برای خود بسازید تا به خاطر سپردن آن‌ها ساده‌تر شود. این کار، یادگیری اطلاعات را سرگرم کننده کرده و به شما کمک می‌کند به کاری که انجام می‌دهید علاقه‌مند شوید.

8. جایزه برای مطالعه

یکی از راه‌هایی که به شما کمک می‌کند تا مطالعه یک درس سخت و خسته کننده را به اتمام برسانید، این است که به خود جایزه بدهید. به‌عنوان مثال، به خودتان می‌گویید که در صورت اتمام دروس در همان زمان مقرر، تماشای یک فیلم، یک خوراکی مورد علاقه و … را خواهید داشت. این جایزه برای هر فردی متفاوت است اما نتیجه اصلی آن، خسته نشدن و داشتن انگیزه در طول درس خواندن است. اگر برای رسیدن به چنین جایزه‌ای تلاش کنید، به احتمال زیاد روی کارهای خود تمرکز کرده و خسته نمی‌شوید.

9. یادداشت برداری

در حین درس خواندن یادداشت‌برداری کنید. اگر در حین مطالعه ذهن و بدن خود را درگیر نگه دارید، کمتر دچار بی‌حوصلگی و حواس‌پرتی خواهید شد. هنگامی که در حال خواندن فصلی از کتاب درسی هستید، یک دفترچه یادداشت بردارید و نکات مهم را یادداشت کنید. این کار نه تنها به شما کمک می‌کند که در طول مطالعه کاملاً با دروس درگیر باشید، بلکه یادگیری مؤثرتری نیز خواهید داشت. زیرا اطلاعات را یک بار هنگام خواندن و سپس دوباره هنگام نوشتن، پردازش می‌کنید.

سعی کنید یادداشت‌های خود را به‌گونه‌ای بنویسید که از نظر بصری برای شما جذاب باشند. به این ترتیب به جای خسته شدن از مطالعه، به یادداشت‌های خود علاقه‌مند می‌شوید. همچنین می‌توانید از هایلایترها و نشانه گذاری در کتاب و جزوه‌های خود استفاده کنید.

10. اجتناب از وسایل الکترونیکی

اگر هنگام مطالعه، تلفن همراه یا لپ‌تاپ کنار خود داشته باشید، کمتر به مطالعه توجه کرده و راحت‌تر حوصله‌تان سر می‌رود. گوشی خود را در کیف یا جای دیگری دور از چشم بگذارید و سعی کنید لپ‌تاپ را نیز از خود دور کنید.

اگر به لپ‌تاپ خود در حین مطالعه و دسترسی به مطالب نیاز دارید، از جستجو در اینترنت، سر زدن به رسانه‌های اجتماعی یا بازی کردن خودداری کنید. در صورت امکان، بهتر است اینترنت تلفن همراه را نیز خاموش کرده و یا صدای آن را ببندید. به این ترتیب عوامل کمتری برای حواس پرتی در اطراف شما وجود خواهد داشت.  

جمع‌بندی نهایی

مطالعه و درس خواندن، همیشه هم برای همه افراد کار ساده و جذابی نیست. بسیاری از ما با مشکل حواس پرتی و عدم تمرکز در زمان مطالعه روبه‌رو هستیم. این مشکل به سادگی باعث می‌شود تا مطالعه بهره‌وری کافی را نداشته و نتیجه مورد نظر را از آن دریافت نکنیم. در این مطلب، سعی کردیم تا با ارائه چند تکنیک ساده اما کاربردی، ببینیم چگونه هنگام درس خواندن خسته نشویم. اگر شما نیز جزو افرادی هستید که خیلی زود از درس خواندن خسته شده و نمی‌توانید روی این کار تمرکز کنید، مطالب گفته  در این مقاله از مجله بنیاد دانش شده می‌تواند برایتان مفید باشد. همچنین مراجعه به بخش آموزشی مجله بنیاد با سایر تکنیک‌های موفقیت در تحصیل آشنا شوید.

آخرین اخبار بنیاد دانش

همیار بورسیه

همیار تخصصی

کمک های نقدی