بنیاد دانش

تاثیر هوشمندسازی کلاس‌ها بر فعالیت‌های یادگیری دانش آموزان

امروزه یکی از مهمترین دغدغه‌های نظام آموزشی یک کشور ایجاد بستر مناسب برای رشد و تعالی سرمایه فکری در جامعه اطلاعاتی و دانش بنیان است. برای اینکه همه گروه‌های اجتماعی بتوانند به طور موثر در چنین جوامعی مشارکت کنند، باید یادگیری مستمر، نوآوری، خلاقیت و مشارکت اجتماعی فعال و سازنده را بیاموزند.هوشمندسازی کلاس‌ها
در مدارس هوشمند، فرآیندهای یاددهی توسط معلمان و یادگیری دانش آموزان، افزایش می‌یابد و مهارت‌های کلیدی دانش آموزان با تکیه بر فعالیت‌های گروهی بیشتر میشود. همه افراد از لزوم تغییر در نظام آموزشی کشور آگاهی دارند؛ یکی از راه‌های تغییر نظام آموزشی دور نگه داشتن مدارس از سیستم معلم محور بودن است. با هوشمندسازی کلاس‌های درس، استفاده از فناوری های نوین آموزشی و اهمیت دادن به توانایی های دانش آموزان، میتوان در این راستا گام مهم و کاربردی برداشت.

  • افزایش تعامل و عمق آموزش با هوشمندسازی مدارس

به کارگیری گسترده فناوری اطلاعات و ارتباطات در فرآیند آموزش، همراه با تحول رویکردهای آموزشی در جهان، زمینه را برای شکل گیری مدارس هوشمند فراهم کرده است. استفاده از روش های نوین تدریس باعث مشارکت بیشتر حواس دانش آموزان در تدریس و تعمیق تدریس میشود. زیرا هنگام استفاده از نرم افزارهای هوشمند در کلاس درس، همه حواس اکثر دانش آموزان درگیر شده و باعث افزایش یادگیری میشود. همچنین هوشمندسازی کلاس‌های درس و استفاده از کلاس‌های درس آنلاین باعث افزایش همکاری و تعامل دانش آموزان و معلمان میشود. در نتیجه مدارس میتوانند با ایجاد شرایط لازم برای هوشمندسازی کلاس‌ها از این رویکرد آموزشی و تاثیر آن بر عمق یادگیری بهره ببرند.

  • آموزش سریع و کاربردی

در مدارس هوشمند، رایانه بر نحوه تدریس و ارزشیابی تأثیر میگذارد و برنامه درسی را تا حدی تغییر میدهد. کامپیوتر همچنین به جای دفترچه تمرین، تخته سیاه و سی دی را جایگزین میکند. دانش آموزان میتوانند در مورد هر موضوعی به صورت آنلاین و سریع، مطالب زیادی بیاموزند. در این سامانه هم معلم و هم دانش آموز محتوای الکترونیکی تولید میکنند و درس را در قالب سی دی ارائه میکنند. در این مدارس آموزش منحصر به معلم نیست و دانش آموز نقش اساسی در یادگیری مباحث علمی دارد.
معلمان برای درک بهتر و کاربردی تر محتوای دوره و صرفه جویی در وقت، از محتوای آموزش الکترونیکی استفاده میکنند و دانش آموزان این فرصت را دارند تا توانایی های خود را نشان دهند و محتوا تولید کنند. به عنوان مثال با کمک نرم افزار امکان ذخیره مطالب ارائه شده در کلاس به وجود آمده که منجر به صرفه جویی در وقت کلاس، ارائه اسناد و فایل های آموزشی با روشی سریع و آسان میشود؛ در نتیجه هوشمندسازی کلاس‌های درس، تاثیر بسزایی در افزایش سرعت و بازده یادگیری داشته است.

  • پیدایش استعداد و مهارت های دانش آموزان

امروزه نظام آموزشی کشور به مدارسی نیاز دارد که با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات، یادگیری مستمر را فراهم کنند و فرصت‌های جدیدی را برای افراد به وجود آورند تا زندگی در جامعه اطلاعاتی را تجربه کنند. باید از این فناوری به عنوان زیرساختی قدرتمند برای آموزش حرفه ای استفاده کرد. مدارس هوشمند نیازهای کلیدی جوامع دانش بنیان هستند و رویکردهایی را برای توسعه دانش و انواع مهارت‌های دانش آموزان از جمله مهارت‌های کارآفرینی دنبال میکنند. نه تنها در این مدارس فرآیندهای یاددهی و یادگیری بیشتر شده، بلکه یک محیط تعاملی یکپارچه برای ارتقای مهارت‌های کلیدی دانش‌آموزان با تکیه بر فعالیت‌های گروهی در عصر دانش محور فراهم شده است. هوشمندسازی کلاس‌های درس، توسعه مهارت‌های ادراکی، کلامی و اجتماعی دانش آموزان را در پی خواهد داشت.

ایجاد فضای پویا و جذاب برای شکوفایی کامل استعدادها و بروز خلاقیت های فردی و جمعی دانش آموزان از دیگر تاثیرات هوشمندسازی مدارس است. دانش آموزان با وجود این تجهیزات هوشمند، اهمیت و تاثیر به کارگیری علم و دانش در زندگی را به خوبی درک و دریافت میکنند.

الزامات هوشمندسازی کلاس‌های درس

حداقل موارد مورد نیاز برای هوشمندسازی کلاس‌های درس، تهیه لپ تاپ یا کامپیوتر، ویدئو پروژکتور و برد هوشمند است. با کمک ویدئو پروژکتور میتوان تصاویر کامپیوتری را در ابعاد بزرگتر نمایش داد و علاوه بر حواس شنوایی، از حواس دیداری نیز در فرآیند یاددهی و یادگیری استفاده کرد. اکنون با افزودن برد هوشمند به کلاس درس، دانش آموزان از طریق صوتی، تصویری و عملی آموزش میبینند و دانش آموز علاوه بر دیدن و شنیدن برنامه درسی، میتواند کار عملی را تجربه و انجام دهد.
با استفاده از محتوای چند رسانه ای، طیف وسیعتری از حواس دانش آموزان در فرآیند فعالیت‌های یادگیری دخیل شده و فرآیند یاددهی عمیق تر میشود. به عبارت دیگر استفاده از نرم افزارهای مختلف به دلیل استفاده از حواس شنوایی و دیداری علاوه بر افزایش کارایی کلاس درس به یادگیری بیشتر و بهتر دانش آموزان کمک میکند.
در مدارسی که امکان تهیه لوازم هوشمند برای آنها سخت است، میتوانند برای هوشمندسازی کلاس های درس، از کیت های هوشمند به جای تخته های هوشمند استفاده کنند. کیت هوشمند مقرون به صرفه تر از برد هوشمند بوده و قابل حمل است. با کمک سیستم های کلاس درس، نظرسنجی های دانش آموزان و مشارکت آنها در کلاس به طور چشمگیری بیشتر میشود. به عنوان مثال، میکروسکوپ های دیجیتال به طور گسترده ای در کلاس‌های درس علوم و زیست شناسی استفاده میشود. با استفاده از میکروسکوپ دیجیتال همه دانش آموزان میتوانند نمونه بزرگی از تصاویر تجربی را با کمک ویدئو پروژکتور و برد هوشمند مشاهده کنند.

هوشمندسازی کلاس‌های درس، راهی برای پیشرفت کشور

سیستم هوشمندسازی کلاس‌های درس به دانش آموزان این اجازه را میدهد که از برنامه درسی خود فراتر بروند. در اصل این سیستم بر تفکر عمیق و مهارت‌های یادگیری دانش آموزان تأکید بیشتری دارد. همچنین با هوشمندسازی مدارس، تعاملات بین دانش آموزان و معلمان مدارس هوشمند افزایش یافته و این امر میتواند به انتقال تجربیات موفق میان آنها منجر شود. در این سیستم دانش آموزان با اهمیت زمان آشنا میشوند و به خوبی یاد میگیرند که چگونه با استفاده از فناوری ارتباطات به خواسته ها و نیازهای خود در کوتاهترین زمان برسند.
هر چه مردم و جامعه بیشتر با کاربردهای فناوری و اطلاعات در زندگی به ویژه آموزش آشنا شوند، میتوان امیدوار بود که مدارس هوشمند با استقبال بیشتری روبرو خواهند شد و مردم بتوانند اهمیت توسعه مدارس هوشمند را درک کرده و در توسعه این مدارس سهیم باشند؛ بنابراین مدارس میتوانند با ایجاد بسترهای لازم برای هوشمندسازی کلاس‌ها از مزایای این روش آموزشی استفاده کنند.

آخرین اخبار بنیاد دانش

همیار بورسیه

همیار تخصصی

کمک های نقدی