در بهار 1399، زمانی که مجازی شدند، دانشآموزان احساس میکردند که به شدت بیانگیزه هستند زیرا مجبور بودند از یادگیری حضوری به یادگیری آنلاین بروند. از آنجایی که سال تحصیلی جدید برگزار میشود که اکثراً برای بسیاری کاملاً آنلاین است، دانشآموزان همچنان این حس فرسودگی را احساس میکنند. یادگیری آنلاین برای دانشآموزان دشوار است. یادگیری برای دانشآموزان و معلمان، هر هفته همان جلسات مجازی، تکالیف یکسان و پسزمینه اتاق خواب یکسان، با انگیزه کمی برای پیشروی همراه است. نبود مدرسه حضوری سنتی و وجود برنامههای تکراری در یادگیری آنلاین باعث عدم انگیزه دانش آموزان میشود. از آنجایی که یادگیری آنلاین برای هر دانشآموزی مناسب نیست، نباید مانعی برای یادگیری دانشآموزان شود. بسیاری از دانش آموزان به دلیل ترجیحات یادگیری، افزایش استرس، مشکلات ارتباطی و کمبود دانش فنی، احساس بی انگیزگی و فرسودگی میکنند. همه این مشکلات به طور کلی میتواند بر سلامت روانی و جسمی دانش آموزان تأثیر بگذارد.
تاثیر کلاس های آنلاین در انگیزه و یادگیری دانش آموزان
علیرغم نیاز به تلاش کمتر، حضور در کلاسهای آنلاین اغلب بسیار کمتر از حضوری است. تقریباً به نظر میرسد که دانشآموزان بدون روال بیدارشدن و ورود به مدرسه یا دانشگاه، ارزش کمتری برای خود درس یا عمل یادگیری قائل میشوند و همچنین به دلیل عدم انگیزه دانشآموزان در یادگیری آنلاین، آنها به یادگیری دروس، زیاد توجهی نمیکنند و این کار باعث میشود که معلمان نیز انگیزه خود را از دست بدهند. اگر به انگیزه دانشآموزان در کلاس آنلاین توجه نشود، یادگیری آنلاین میتواند با محیط یادگیری مثبت ارائه شده در کلاس فیزیکی فاصله زیادی داشته باشد.
با تعطیلی مدارس، سایر رویدادها و ورزشها نیز لغو شدند. بسیاری از دانشآموزان چیزی داشتند که آنها را تشویق میکرد به مدرسه بروند و از نظر تحصیلی بهتر عمل کنند، مانند ورزش، باشگاه، کلاس یا دوستان که هر روز مشتاقانه منتظر آن بودند. هر دانشآموزی انگیزهای برای رفتن به مدرسه داشت. اکنون با استفاده از این روش جدید یادگیری، دانشآموزان از لحظهای که از خواب بیدار میشوند و شروع به یادگیری میکنند تا زمانی که روز مدرسه به پایان میرسد، اکثراً هر روز در خانه هستند. برخی زیاد یا حتی اصلا بیرون نمیروند. حضوری رفتن به مدرسه به دانشآموزان یک روال عادی روزمره میدهد و آنها این فرصت را دارند که شخصاً با دوستان خود صحبت کنند و بعد از مدرسه بیرون بروند، و نبود این شرایط باعث عدم انگیزه در دانشآموزان برای یادگیری میشود.

عواملی که بر انگیزه دانش آموزان در کلاس های آنلاین تأثیر می گذارد ؟
انگیزه دانش آموزان در کلاس آنلاین میتواند درونی یا بیرونی باشد. در حالی که انگیزه درونی مربوط به انرژی درونی است که علاقه به یادگیری را پشتیبانی میکند، انگیزه بیرونی با عوامل بیرونی مرتبط است که یادگیرندگان را تحریک میکند. این عوامل بیرونی میتواند به عنوان مثال: رفتار معلمان، موضوعات یادگیری، تعامل بین معلم و فراگیران و… باشد.
عوامل داخلی
عوامل داخلی با ویژگیهای خود شخص مرتبط است. عدم شناخت تواناییهای خود در یادگیری و دشواری درک مطالب در یادگیری آنلاین میتواند اضطراب دانشآموزان را افزایش دهد و انگیزه آنها برای یادگیری در کلاسهای آنلاین را کاهش دهد. راحتی و انعطافپذیری میتواند تأثیر مهمی بر انگیزه دانش آموزان برای یادگیری آنلاین داشته باشد. رویکردهای آموزشی نامناسب، مشکلات فنی و اختلالات ارتباطی باعث عدم انگیزه دانشآموزان و انصراف آنها میشود. وجود یا عدم وجود تعامل اجتماعی در محیط یادگیری آنلاین میتواند تأثیرات متفاوتی بر انگیزه یادگیرندگان آنلاین داشته باشد. سطح تعامل دانشآموز با مفاد آموزشی به طور قابل توجهی بر انگیزه یادگیرنده در محیطهای یادگیری آنلاین مرتبط است.
عوامل بیرونی
عوامل بیرونی انگیزه دانش آموزان در کلاس آنلاین، به جنبههایی از محیط یادگیری اشاره دارد. پشتیبانی از دانشآموزان بر رضایت آنها از آموزش آنلاین تأثیر میگذارد. برای یادگیری آنلاین، پشتیبانی از مشکلات فنی و چالشهایی که دانشآموزان در کلاس آنلاین با آن مواجه هستند (به عنوان مثال کمبود وقت و نیازهای خانواده) در شرکت آنها در دورههای آنلاین مهم است. آموزش کافی برای استفاده از فناوری لازم، رضایت دانشآموزان را از کلاسهای آنلاین، بهبود می بخشد. همچنین انگیزه در کلاسهای آنلاین تحت تأثیر جو کلی محیط آموزشی و سازمانی قرار دارد.
نحوه ایجاد انگیزه در دانش آموزان در محیط یادگیری آنلاین
موانع زیادی برای یادگیری آنلاین هم برای دانش آموزان و هم برای معلمان وجود دارد. تدریس آنلاین مانند آموزش حضوری نیست. دانشآموزان اغلب خودشان در خانه مینشینند تا در یک محیط کلاس درس پر جنب و جوش حضور یابند، اتصالات وایفای ممکن است از بین برود، تنظیم ارائهها به صورتی که بتوان همه دانشآموزان را مشاهده کرد، بسیار مشکل است و همچنین مشاهده و تعامل با معلم بسیار چالشبرانگیز است و همه اینها باعث ایجاد عدم انگیزه در دانش آموزان میشود. به همین دلیل راهکار هایی برای ایجاد انگیزه دانش آموز در کلاس آنلاین ارائه شده است.
1. کلاس خود را تعاملی کنید.
سادهترین راه برای بررسی اینکه آیا دانشآموزان کلاس شما واقعاً به شما گوش می دهند یا خیر، این است که از آنها سؤال کنید.
2. آزمونها و چالشها را به درس های آنلاین خود اضافه کنید.
همه یک مسابقه عمومی را دوست دارند. چالشها و آزمونهای آنلاین برای کمک به دانشآموزان برای ایجاد انگیزه برای درس و همچنین جمعبندی مطالبی که در کلاس قبلی ارائه شده، عالی هستند.
3. ایجاد همکاری بین دانشآموزان
همچنین اگر دانشآموزان ملزم به همکاری با یکدیگر در پروژههای کلاسی باشند، انگیزه و تعامل آنها باهم بیشتر میشود. همکاری یک مهارت حیاتی برای دانشآموزان در هر سنی برای یادگیری است و میتوان از طریق بحث در کلاس، تمرینات تیمسازی یا پروژههای گروهی روی آن کار کرد.
4. با دانش آموزان خود گفت و گو کنید
یکی دیگر از راههای عالی برای افزایش انگیزه در دانشآموزان، در نظر گرفتن بازخورد آنها است. دانشآموزان باید بخشی از فرآیند آموزش و یادگیری باشند و در این زمینه باید به آنها فرصت داد تا نظر خود را بیان کنند. با پرسیدن نظر دانشآموزان دربارهی نحوه آموزش و رضایت آنها از کلاسها، معلمان میتوانند برنامههای درسی خود را بر اساس نظر آنها تطبیق دهند.
انگیزه عامل اصلی در پیشرفت دانشآموزان است
یادگیری و آموزش آنلاین یکی از نیازهای این دوره از زمان است. برای مدرسان توجه به این نکته بسیار مهم است که عواملی را که میتواند باعث ایجاد انگیزه یا عدم انگیزه در دانشآموزان شود را در نظر داشته باشند؛ بنابراین برای موفقیتآمیزبودن آموزش، باید به ایجاد انگیزه در یادگیرندگان توجه شود. مشارکت فعال دانشآموزان، نقش معلمان در محیط یادگیری آنلاین، فرآیند بازخورد و ارزشیابی، شایستگیهای فناورانه از نکات مهمی است که باید آموزش و پرورش برای برنامهریزی و اجرای یک تجربه یادگیری آنلاین موثر برای دانشآموزان مورد توجه قرار دهد.