بنیاد دانش

آیا اولین مؤسسه خیریه ایران را می‌شناسید؟

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

خیریه‌های زیادی در ایران وجود دارد که هرکدام به دست فردی خاص تأسیس شده‌اند. فعالیت این خیریه‌ها در کشور تأثیر به سزایی داشته است و بسیاری از مشکلات را حل‌وفصل کرده است. اما آیا تا به‌ حال این پرسش برایتان پیش‌آمده است که اولین مؤسسه خیریه ایران توسط چه کسانی و در کجا تأسیس شد؟ آن خیریه چه اقداماتی را انجام داد و اسم آن چه بود؟ به‌احتمال زیاد شما هم از دسته افرادی هستید که علاقه‌مندید این اطلاعات را کسب کنید. پس در ادامه مقاله با ما باشید تا بیشتر در خصوص اولین مؤسسه خیریه ایران صحبت کنیم.

تاریخچه اولین مؤسسه خیریه ایران

اولین مؤسسه خیریه ایران در تبریز توسط تعدادی از افراد خوش‌نام و خیر شهر تشکیل شد. این مؤسسه خیریه در تاریخ 21 محرم سال 1335 هجری قمری مصادف با 25 آبان ماه 1295 هجری شمسی در تبریز بنا شد.  این تعداد افراد خوش‌نام و خیر در ابتدا 15 نفر بودند که به‌مرور زمان خیران بیشتری به این افراد ملحق شدند.

ناگفته نماند که قدمت این خیریه در تبریز حدود 100 سال است و در همین حول و حوش 100 ساله شدن این خیریه را جشن گرفتند. مرحوم آیت‌الله‌العظمی شهیدی که یکی از افتخارات آذربایجان بود؛ در هنگام تأسیس این خیریه در جهت مراقبت از کودکان بی‌سرپرست، مراقبت از سالمندان نیازمند، پرداخت هزینه درمان بیماران نیازمند و… کمک به‌سزایی کرد.

این مؤسسه بعد از تأسیس فعالیت‌های مفید زیادی داشت که سبب شد اوضاع شهر تبریز بسیار بهبود پیدا کند و نیازمندان در هر شرایط بدون کمک باقی نمانند. 20 سال بعد از رسمی شدن این مؤسسه به قدری مدیریت این کار به خوبی پیش رفت که انجمن بررسی بچه‌های بی‌سرپرست با استقلال مالی به صورت جداگانه راه‌اندازی شد.

آیا اولین مؤسسه خیریه ایران را می‌شناسید؟

چرا شهر تبریز گدا ندارد؟

شاید شما هم شنیده باشید که تنها شهر بدون گدا، شهر تبریز است. اما چرا و چگونه؟ آیا این موضوع واقعاً صحت دارد؟ باید به شما بگوییم که بله این سخن واقعیت دارد و شهر تبریز عاری از گدا است. مردم تبریز به این باور رسیده‌اند که نباید شهر را گدا پرور گسترش دهند. از این رو برای پیشگیری از افزایش تعداد گدایان در شهر، تعدادی مؤسسه خیریه در شهر راه‌اندازی کرده‌اند تا این شرایط را به‌خوبی مدیریت کنند.

این مؤسسات به‌قدری تبلیغ می‌کنند که هر روز تعداد افراد نیکوکار و خیر در این زمینه بیشتر می‌شود. از طرفی این مؤسسات به‌قدری با مدیریت و آگاهی پیش می‌روند که به‌خوبی می‌توانند نیاز مستمندان شهر را برطرف کنند. همین امور سبب شده است که تبریز شهری بدون گدا و فقیر شناخته شود و مردم این شهر با اطمینان خاطر بیشتری زندگی کنند.

اقدامات اولین مؤسسه خیریه ایران

مؤسسه خیریه تبریز به عنوان اولین مؤسسه خیریه ایران اقدامات بسیار مفیدی را در جهت کمک به قشر آسیب‌پذیر جامعه انجام داد. به این صورت که افراد بالای 60 سال با شنیدن نام مرکز نگهداری بیماران روانی، دارای خاطرات و آوازه‌های ارزنده‌ای هستند.

این مؤسسه بلافاصله بعد از تاسیس، اقدامات مهمی از جمله احداث ساختمان مرکز نگهداری کودکان، احداث مرکز نگهداری بیماران روانی، تأسیس مدارس مختلف نگهداری و تربیت کودکان بی‌سرپرست انجام داد.

از سال 1317 با همکاری بلدیه و شهربانی، شهر اقدام به جمع آوری گدایان شهر کرد. ناگفته نماند که این اقدام باعث شد تمامی گدایان شهر از اطراف و در خود شهر تبریز به خوبی جمع‌آوری شوند و فعالیت‌های کمک به آن‌‎ها آغاز شود. مدیران مؤسسه تصمیم گرفتند که با فراهم کردن آذوقه، آموزش‌های متعدد، تفریح و سرپناه، اوضاع این افراد را بهتر کنند.

اقدام دیگری که این مؤسسه انجام داد آن بود که ساختمان‌هایی را احداث کردند که آموزشگاه حرفه‌وفن نام داشت. در این مؤسسه به زنان خانه‌دار و آسیب‌پذیر جامعه آموزش‌هایی داده می‌شد تا در بهبود وضعیت خانوادگی آن‌ها گامی برداشته باشند.

اقدامات این آموزشگاه به‌قدری گسترش یافت که بسیاری از مشکلات موجود در جامعه را رفع کرد. از طرفی مردم حال‌‌ و‌ روز بهتری پیدا کردند و شرایط افراد بسیاری تغییر کرد. بعد از تأسیس این خیریه، خیریه‌های متعددی در سطح شهر تبریز و حتی کشور تأسیس شد که سبب شد سرپناه بسیاری از افراد مظلوم و بی‌گناه شود.

ازاین‌رو همه افراد، این مؤسسه خیریه را به‌عنوان اولین مؤسسه خیریه شناختند و از آن الگوهای زیادی گرفتند. همچنین نام افراد مؤسس آن سال‌ها باقی مانده و همیشه دعای خیر و نیک مردم به سمت آن‌ها روانه شده است.

آیا اولین مؤسسه خیریه ایران را می‌شناسید؟

وظایف مؤسسه خیریه چیست

طبق بررسی‌هایی که انجام شده بارزترین مشکل نیازمندان در جامعه تأمین سبد غذایی و پوشاک بود که مؤسسات خیریه در ابتدا با این هدف که کمکی در هزینه‌های زندگی و معیشتی خانوار باشند تأسیس شدند. البته اولین مؤسسه که تأسیس شد نقش پررنگ‌تری داشت؛ چرا که سبب شد تعداد زیادی مؤسسه در نواحی مختلف کشور تأسیس شود و مشکلات بسیاری از نیازمندان برطرف شود. هر چقدر از مدت‌ زمان تأسیس اولین مؤسسه گذشت، دریافتند که جامعه با مشکلات دیگر هم دست‌وپنجه نرم می‌کند و نیازهای بیشتری دارد. ناگفته نماند که بیشتر این مشکلات مختص زنان بدسرپرست و بی‌سرپرست بود. بنابراین با تمرکز بر کمک به این دسته از خانوارها فعالیت‌ها گسترش یافت.

مؤسسه خیریه یک کسب‌وکار مردمی است که گاهی می‌تواند دولتی و گاهی خصوصی باشد. به هر حال وظیفه این نهاد تنها کمک به مردم و رفع برخی از مشکلات مردمی است. تبریز از جمله اولین شهرهایی بود که چندین خیر خوش نام در آن داوطلب شدند تا نخستین خیریه ایران را تأسیس کنند. بعد از آن خیریه‌های زیادی شکل گرفتند که نقش مهمی در بهبود وضع جامعه داشتند.

بنیاد دانش یکی از این موسسات خیریه است که برای بهبود جامعه ایران، حوزه آموزش فرزندان ایران را تحت پوشش خود قرار داده است…. شما می‌توانید بامراجعه به سایت اطلاعات بیشتری در مورد فعالیت‌‌های موسسه کسب کنید.

کلام آخر

وجود مؤسسه‌های خیریه در کشور فواید و تأثیرات زیادی دارد که هیچ‌کس منکر آن نیست. تبریز اولین شهری بود که نخستین مؤسسه خیریه در ایران را تأسیس کرد و بعد از آن مؤسسه‌های مختلف در تهران، شیراز، اصفهان و دیگر شهرهای کشور شکل گرفت. بی شک افراد مؤسس در این خیریه‌ها از دسته افراد خیر و خوش‌نام هستند که قصد به یادگار گذاشتن نام خود را دارند. حال که با اولین مؤسسه خیریه ایران و فعالیت‌های آن آشنا شدید در قسمت نظرات به ما بگویید که کدام یک از مؤسسات خیریه تا به‌ حال نظر شما را جلب کرده‌اند و یا تأثیری در زندگی اطرافیان شما داشته‌اند؟ حال که با اولین خیریه ایران آشنا شدید می‌توانید در اینجا درباره بزرگترین موسسه خیریه جهان   نیز بخوانید.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][us_btn label=”با خیریه‌های تحصیلی بیشتر اشنا شوید” link=”url:https%3A%2F%2Fmag.bonyaddanesh.org%2Feducational-charities%2F” align=”center” css=”%7B%22default%22%3A%7B%22background-color%22%3A%22_chrome_toolbar%22%7D%7D”][/vc_column][/vc_row]

آخرین اخبار بنیاد دانش

همیار بورسیه

همیار تخصصی

کمک های نقدی