بنیاد دانش

بررسی 10 تا از بهترین مهارت‌های درس خواندن برای بالا رفتن بازده مطالعه دروس

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

طبق نظر اکثر مردم درس خواندن امری خسته کننده است و کمتر کسی است که می‌تواند ساعت‌های طولانی بدون خسته شدن مطالعه داشته باشد. کسل شدن هنگام درس خواندن می‌تواند صدمات زیادی را به بازده مطالعاتی ما وارد کند. از جمله این صدمات می‌توان به عدم کسب نمرات قابل قبول در طول مسیر تحصیلی اشاره کرد. این روند نمی‌تواند همیشه ادامه داشته باشد؛ چرا که خسته شدن و کسلی در زمان مطالعه مانع پیشرفت ما می‌شود، اما چاره چیست؟ در ادامه این مقاله از دسته مقالات آموزشی مجله بنیاد دانش قصد داریم به نکاتی که در حین درس خواندن انرژی ما را بالا نگه می‌دارند بپردازیم و مهارت‌‌های درس‌ خواندن خود را تقویت کنیم. پس اگر شما هم با این معضل دست و پنجه نرم می‌کنید؛ در ادامه با ما باشید تا روند درس خواندن خود را تغییر دهید و پیشرفت‌های چشمگیر را در وضعیت تحصیلی خود  ایجاد کنید.

6 راه بالا بردن مهارت‌های درس خواندن

برای اینکه بتوانیم مهارت‌‌های درس‌ خواندن خود را افزایش دهیم لازم است که به برخی نکات دقت و توجه بیشتری داشته باشیم. شاید کنجکاو باشید درباره این مهارت‌ها بیشتر بدانید. در ادامه دقیقاً قصد داریم به این سؤال به‌صورت جامع و کاربردی پاسخ دهیم.

1. مکان مناسب برای درس خواندن ایجاد کنید

اولین قدم برای شروع درس‌ خواندن، ایجاد محیط مناسب است. راستش را بخواهید درس خواندن در هر محیط و شرایطی نمی‌تواند مفید و مؤثر باشد. برخی از افراد در همان اتاقی که می‌خوابند، درس می‌خوانند؛ و بعد به سرعت از فهمیدن آن مطلب ناامید می‌شوند. محیط درس‌ خواندن باید به‌گونه‌ای باشد که به شما انگیزه دهد و از تخت‌خواب خبری نباشد. بسیاری از افراد در ایجاد فضای درس خواندن ابتکار زیادی خرج می‌دهند؛ به طور مثال از عکس‌های اهداف و آرزوهای خود استفاده می‌کنند، همین امر سبب می‌شود که انگیزه و اشتیاق بیشتری نسبت به درس خواندن کسب کنند. در هر صورت شما هم می‌توانید از این ابتکار و خلاقیت‌ها به خرج دهید تا از فضای درس خواندن خود انرژی بگیرید.

2. از کتب کمک درسی مناسب استفاده کنید

منابعی که امروزه وجود دارد به قدری گسترده است که هیچ‌گونه محدودیتی برای آن‌ها وجود ندارد. درگذشته برای یادگیری یک مبحث شاید تنها یک کتاب درسی وجود داشت، اما امروزه کتب کمک درسی زیادی در بازار است که یادگیری یک مبحث را ساده‌تر می‌کند. پس قدم دوم آن است که در کنار کتاب اصلی درسی خود، کتب کمک درسی هم قرار دهید تا درک مطلب راحت‌تر باشد. چرا که در کتاب‌های درسی همیشه تمامی مباحث با نثر روان بیان نشده‌اند از این رو خواندن و تکیه بر آن‌ها ممکن است شما را خسته و کسل کند. البته در خریداری کتب کمک درسی زیاده روی نکنید و سعی کنید بهترین و کاربردی‌ترین آن‌ها را انتخاب کنید و در انتخاب آن‌ها هدف خود را مشخص کنید. همچنین می‌توانید از کتب کمک درسی دست دوم سال بالایی‌هایتان، که دیگر مورد نیازشان نیست استفاده کنید.

3. مغزتان را فعال نگه دارید

برای همه ما پیش می‌آید که گاهی مغزمان غیرفعال شود. حال چاره چیست؟ بهترین راه در این مواقع دور زدن مغز با خوراکی‌های خوشمزه و مفید است. با تحقیقاتی که انجام شده برخی از خوراکی‌ها می‌توانند برای افزایش تمرکز مفید و مؤثر باشند. پس مصرف آن‌ها در این زمان می‌تواند ایده خوبی باشد و مغز را از حالت خاموشی به حالت دیگر که فعال است تغییر دهد. بهتر است بدانید که در مدت زمان مطالعه برای افزایش مهارت‌های درس خواندن باید بیشتر به تغذیه خود اهمیت دهید تا سلول‌های خاکستری به جنب‌وجوش بیشتری رسند.

4. توصیه‌های دیگران را ملاک قرار ندهید

اگر با دوستان و اطرافیان خود در این مورد حرف زده باشید به‌ احتمال زیاد نصیحت‌هایی در این خصوص به شما شده است. لازم است بدانید که برخی موارد مانند نوع نشستن، ساعت مطالعه و… در هر فرد می‌تواند متفاوت باشد. گرچه محققان و دانشمندان تحقیقاتی انجام داده‌اند که نظر خود را به صورت یک اصل ثابت آورده‌اند اما آن‌ها هم نمی‌تواند برای همه جوابگو باشد. پس قبل از اینکه به گفته‌های دیگران گوش دهید و آن‌ها را اعمال کنید؛ نوع بدن خود را بشناسید و ببینید که با چه شرایطی راحت‌تر هستید.

به طور مثال نحوه مطالعه شما در هنگام درس خواندن به صورتی است که باید حتماً لم دهید. دوستتان به شما توصیه می‌کند که حتماً به صورت نشسته درس بخوانید، چرا که این روش اصلی درس خواندن است. اگر یک بار امتحان کردید و متوجه شدید با این روش سازگار نیستید، آن را کنار بگذارید و روش خود را پیش بگیرید. هدف، افزایش مهارت درس خواندن است نه رعایت کردن اصولی در هنگام درس خواندن! پس به گونه‌ای پیش بروید که راحت‌تر هستید و می‌توانید عملکرد بهتری داشته باشید.

5. زمان‌های طلایی خود را پیدا کنید

همه ما به‌گونه‌ای متفاوت هستیم و با یک ویژگی و تایپ یکسان نیستیم. هر شخصی می‌تواند در یک ساعت خاص بازدهی بهتری داشته باشد. پس به‌صورت صددرصد زمان طلایی هر شخص می‌تواند متفاوت باشد. در وهله اول باید سعی کنید زمانی را که در آن بازدهی بیشتری دارید پیدا کنید. برخی از افراد صبح زود، برخی شب و برخی در زمان‌های دیگر می‌توانند مطالعه خوبی داشته باشند.

وقت طلایی می‌تواند برای هر درس متفاوت باشد؛ مثلاً، برخی از افراد فقط در صبح می‌توانند درس‌هایی همچون ادبیات، تاریخ و دروس حفظی را مطالعه کنند و دروسی مانند ریاضی و هندسه و … را در شب زمان درک می‌کنند یا بالعکس. شما هم هر درس را با توجه‌ به ساعات طلایی که مخصوص خود دارید، مطالعه کنید تا با بهبود مهارت درس خواندن روبه‌رو شوید.

6. گروهی درس خواندن را امتحان کنید

برخی از افراد با گروهی درس خواندن  نسبت به فردی درس خواندن ارتباط بیشتری برقرار می‌کنند. به‌خصوص در دروسی مانند ریاضی و هندسه و… که می‌توانند تعامل بیشتری ایجاد کنند، گروهی درس خواندن می‌تواند انگیزه بالایی ایجاد کند. اگر فکر می‌کنید درس خواندن به صورت فردی برایتان کسل کننده است یک‌بار درس خواندن گروهی را تجربه کنید. درس خواندن گروهی کمک می‌کند که دیرتر خسته شوید و هم‌چنین درک و اطلاعات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.

7. از وسایل تکنولوژی و ارتباطی دوری کنید

موبایل‌ها و وسایل تکنولوژی از عوامل حواس پرتی هستند؛ ازاین‌رو در هنگام درس خواندن می‌توانند بسیار مضر واقع شوند. برای اینکه بتوانید مطالعه بهتری داشته باشید گوشی و هر نوع وسایل ارتباطی را از خود دور کنید. این کار باعث می‌شود تمرکز بیشتری داشته باشید و در نهایت مهارت درس خواندن خود را افزایش دهید.

شاید ابتدا فکر کنید چندان تأثیری ندارد اما بعد از چند بار امتحان کردن این روش متوجه می‌شوید که چقدر در کیفیت مطالعه شما تأثیر گذاشته است.

8. روش صحیحی برای مطالعه داشته باشید

داشتن مطالعه صحیح کمک می‌کند که مهارت درس خواندن  افزایش پیدا کند. برخی از افراد با صدای بلند درس می‌خوانند و برخی با صدای آرام. نمی‌توان گفت که کدام یک صحیح و کدام غلط است. گرچه، تحقیقات زیادی انجام شده است و درباره هرکدام نظریه‌های زیادی وجود دارد. اما تجارب می‌گوید که هر شخص باید با نوع خواندنی که راحت است به مطالعه بپردازد؛ به‌خصوص اگر بازدهی خوبی از آن دارد. برای اینکه بتوانیم مهارت درس خواندن را افزایش دهیم باید روش‌های صحیح درس خواندن را برای خود پیدا کنیم. یکی از این روش‌ها که برای همه لازم و ضروری است قرار دادن وسایل موردنیاز درس خواندن مانند پاک‌کن، مداد، آب، خوراکی و… است.

9. برای بالابردن مهارت‌‌های درس‌ خواندن یادداشت‌برداری کنید

برای افزایش مهارت‌های درس خواندن، ترفندهای زیادی وجود دارد که باعث نظم دادن به برنامه مطالعاتی و درس خواندن می‌شود. یکی از این ترفندها یادداشت‌برداری است که این ترفند نه‌تنها جدید نیست بلکه از گذشته تا به امروز وجود داشته و افراد زیادی از آن استفاده می‌کردند. یادداشت‌برداری کمک می‌کند که ذهن نظم خاصی به خود بگیرد و مرور مفاهیم مهم، راحت‌تر و سریع‌تر صورت گیرد. طبق تحقیقاتی که انجام شده افرادی که یادداشت‌برداری می‌کنند راحت‌تر به درک مطلب می‌رسند و در نهایت بازدهی بهتری دارند.

10. در نور کافی مطالعه داشته باشد

وجود نور مناسب در هنگام درس خواندن از جمله موارد مهم محسوب می‌شود. برای اینکه این موضوع برایتان اثبات شود یک بار در اتاق کم‌نور و یک‌بار در اتاقی با نور مناسب به مطالعه بپردازید و سپس نتیجه‌گیری کنید که در کدام بازدهی بهتری داشته‌اید. قدرت نور به‌قدری زیاد است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت. به‌خصوص اگر نور موجود در اتاق، نور طبیعی باشد. در بیشتر مواقع توصیه می‌شود نور خورشید در اتاق جاری باشد. قطعاً چنین محیط‌هایی برای درس خواندن محیطی مناسب هستند و انرژی بهتری را منتقل می‌کنند. اگر نور طبیعی در داخل اتاق وجود ندارد؛ سعی کنید از لامپ‌هایی استفاده کنید که نور طبیعی را شبیه‌سازی کند.

سخن نهایی

برای افزایش مهارت‌‌های درس‌ خواندن راه‌های زیادی وجود دارد که مهم‌ترین آن‌ها وجود نور کافی، یادداشت‌برداری، روش مطالعه صحیح، پیدا کردن زمان طلایی، تغذیه مناسب، فعال نگه‌داشتن مغز و پیداکردن مکان مناسب برای درس‌خواندن است. اگر تمامی این موارد رعایت شود بی شک بازدهی درس خواندن و مطالعه بسیار بالا خواهد بود. فراموش نکنید که هیچ‌کدام از این موارد را دست‌کم نگیرید چرا که تحقیقات و مشاهدات نشان داده است که همگی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. امیدواریم که مطالب این ارائه برایتان مؤثر و مفید واقع شده باشد و در افزایش مهارت‌‌های درس‌ خواندن شما تاثیر مثبت داشته باشد. در نهایت فراموش نکنید که تجربیات، نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][us_btn label=”اگر هنگام درس خواندن خسته می‌شوید این مقاله را مطالعه کنید” link=”url:https%3A%2F%2Fmag.bonyaddanesh.org%2Fhow-not-to-get-bored-while-studying%2F” align=”center” css=”%7B%22default%22%3A%7B%22background-color%22%3A%22_chrome_toolbar%22%7D%7D”][/vc_column][/vc_row]

آخرین اخبار بنیاد دانش

همیار بورسیه

همیار تخصصی

کمک های نقدی