بنیاد دانش

کمک‌‌های بشردوستانه چیست؟

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 در طول زندگی بشر، اتفاقات مختلفی رخ می‌دهد که گاهی سازمان‌دهی آن‌ها از توان یک دولت یا سازمان خارج است یا به عبارتی دیگر، گاهی مواقع تنها کمک و یاری یک سازمان کافی نیست. پس بهترین راهکار، کمک‌ گرفتن از مردم جوامع یا شهرهای دیگر است که از این مصیبت یا اتفاق دور بوده‌اند. این یعنی مردم کمک دهنده، دچار آن مشکل نیستند و می‌توانند در سازمان‌دهی و یاری همنوعان خود، دخیل باشند.

کمک‌های بشردوستانه دقیقاً همان چیزی است که در جوامع مختلف موردنیاز و پرکاربرد است و حتی می‌تواند یک مسئولیت فردی باشد. اگر دوست دارید تعریف دقیق این عبارت و حتی مثال‌هایی در این زمینه را بدانید در ادامه مقاله با ما باشید. قطعاً این نوع کمک به‌قدری شیرین است که شما جذب آن می‌شوید و داوطلبانه مشتاقید که به چنین یاری‌هایی بپردازید.

تعریف کمک‌‌های بشردوستانه

کمک‌های بشردوستانه یا انسان‌ دوستانه از جمله کمک‌هایی است که به مردم نیازمند می‌شود. این دسته از کمک‌ها می‌تواند از نوع تدارکاتی و یا احساساتی باشد. کمک‌‌های بشردوستانه اغلب به افرادی می‌شود که قربانیان جنگ، بلایای طبیعی و… هستند. هدف از این کمک‌ها نجات زندگی افراد، کاهش درد و رنج، حفظ کرامت انسانی و… است. در زمانی که مردم یک شهر دچار یک بلای طبیعی می‌شوند؛ مردم سراسر کشور همکاری می‌کنند تا نیازها و تدارکات موردنیاز آن‌ها را فراهم کنند.

لازم به ذکر است که بسیاری از افراد این نوع کمک‌ کردن را وظیفه خود می‌دانند و در چنین مواقعی از کمک‌ کردن به این افراد خودداری نمی‌کنند. در چنین مواقعی، امدادگرها و یا افرادی که به یاری می‌روند ممکن است جان خود را از دست دهند و یا دچار اتفاقات ناگوار شوند. این افراد با دانستن چنین مواردی حاضر به کمک‌ کردن و یاری رساندن می‌شوند.

مثال‌هایی از کمک‌های بشردوستانه

از آنجایی‌ که اتفاق‌ها و بلایای طبیعی قابل‌ پیش‌بینی نیستند؛ ممکن است در هر زمان و هر لحظه برای منطقه یا کشوری اتفاق بیفتند. این کرامت و وجدان انسانی است که باید به این افراد تا حد توان یاری رساند. در ادامه به چند مثال از کمک‌‌های بشردوستانه اشاره می‌کنیم که برای همیشه در تاریخ باقی می‌ماند.

استان کرمانشاه:

اگر بخواهیم از کشور خودمان شروع کنیم کرمانشاه جزو شهرهایی بود که در سال 96 نیاز به کمک‌‌های بشردوستانه داشت. چرا که بلای طبیعی زلزله سبب شده بود بسیاری از مردمان را آواره و حتی بدون سرپرست کند. در این حادثه نه‌تنها مردم کشور بلکه به‌صورت جهانی، کمک‌های مختلف به مردم کرمانشاه رسانده شد. برخی از افراد که توانایی سفر به کرمانشاه را داشتند به آنجا رفتند و در خدمات و تدارکات و دلداری دادن به مردم شریک شدند. برخی دیگر که در کشورهای دوردست حضور داشتند و یا امکان و شرایط سفر به کرمانشاه را نداشتند، به‌صورت کمک‌های مالی، آن‌ها را حمایت کردند. کمک‌های بشردوستانه می‌تواند از هر جنس و نوعی باشد و باعث بهبود شرایط یک دسته از مردم شود.

افغانستان:

احتمالاً به‌خاطر دارید که چندی پیش افغانستان با ورود طالبان دچار مشکلاتی شد که مردم آن کشور تحت‌فشار زیادی بودند و هستند. در این زمان، بسیاری از کشورهای هم‌جوار و حتی دوردست، تصمیم گرفتند به مردم افغانستان پناه دهند. از این‌رو بسیاری از مردم افغانستان توانستند بدون صرف هیچ نوع هزینه‌ای به کشور دیگر به‌منظور داشتن آرامش و آسایش سفر کنند. این نوع کمک‌ کردن جزو کمک‌های بشردوستانه محسوب می‌شود که نه‌تنها تسلی‌بخش مردم افغانستان بود، بلکه بسیاری از آن‌ها را از این آشوب نجات داد.

کمک‌ های بشر دوستانه چیست؟

زلزله بم:

یکی دیگر از کمک‌های بشردوستانه داخلی زمانی به وقوع پیوست که در سال 1382 در بم، زلزله‌ای رخ داد و خسارات و مشکلات بسیاری به بار آورد. این بلای طبیعی از جمله ناگوارترین اتفاقاتی بود که در کشور رخ داد، اما مردم شهرهای دیگر، ساکنین بم را تنها نگذاشتند و از هیچ کمکی دریغ نکردند. در این شرایط وظیفه هر فردی بود تا هر نوع کمکی که در توانش است به مردم بم برساند.

در کشور و حتی در جهان، بلایای مختلفی رخ‌ داده است که تنها با کمک و یاری مردم مدیریت شده است. این نوع یاری رساندن، کمک‌های بشردوستانه نام دارد. کمک‌های بشردوستانه تا همیشه ماندگار خواهد ماند و هر فردی این را وظیفه خود می‌داند که در چنین شرایطی به یاری دیگر انسان‌ها بشتابد.

اهمیت کمک‌ بشردوستانه چیست؟

از آنجایی‌ که بلایای طبیعی و جنگ‌ها و… پیش‌بینی‌ شده نیستند؛ زمانی که اتفاق می‌افتند، معمولا آن کشور یا شهر آمادگی لازم را ندارد. از این‌رو جمع‌ کردن این مشکل چندان کار راحتی نیست. این جاست که کمک‌های مردمی به هم‌نوعان خود می‌تواند راه چاره باشد و شرایط را تا حد زیادی بهتر کند.

از طرفی کشور یا شهری که به آن خسارت وارد شده است، به‌احتمال زیاد به تعداد کافی نیروی کمکی ندارد، پس تنها مردم کشورها و یا شهرهای دیگر هستند که می‌توانند به یاری بشتابند و در بهبود شرایط کمک کنند.

بسیاری از جنگ‌ها و بلایایی که رخ‌داده با کمک مردم و حمایت‌های آن‌ها بوده است که موجب شده است که شرایط بهتر شود. ازاین‌رو از گذشته تا به امروز و حتی فرداها از کمک‌های بشردوستانه به عنوان امری مهم یاد می‌شود.

کمک‌ های بشر دوستانه چیست؟

 

سخن نهایی

کمک‌های بشردوستانه به کمک‌هایی گفته می‌شود که از سمت مردم به وجود می‌آید. معمولاً این نوع کمک‌ها به افراد نیازمند، جنگ‌زده و… داده می‌شود. اگر کمک‌‌های انسان‌ دوستانه یا بشردوستانه وجود نداشته باشند؛ بی‌شک شرایط بسیار سخت‌تر خواهد شد و رسیدن به بهبودی کامل بسیار کند پیش خواهد رفت. از گذشته تا به امروز در جنگ‌ها و بلایای طبیعی، کمک‌های بشردوستانه وجود داشته است. برخی از آن‌ها در زلزله بم و کرمانشاه و … قابل رویت است.

البته لازم است بگوییم که همیشه این نوع کمک‌ها به‌صورت داخلی نیست و مردم یک کشور می‌توانند به کشورهای دیگر هم کمک کنند. به طور مثال در درگیری طالبان و افغانستان، مردم کشورهای مختلف و حتی دولت‌های مختلف به یاری شتافتند، بلکه بتوانند بسیاری از مردم را از این شرایط نجات دهند. اگر شما هم از دسته افرادی هستید که به این نوع کمک علاقه‌مندید و در طول زندگی بسیار از آن استفاده کرده‌اید تجربه‌ها و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید. در ضمن فراموش نکنید که بعد از آشنا شدن با کمک‌های بشردوستانه، شما هم باید آن را جزو وظایف انسانی خود بدانید و در مواقع مورد نیاز در انجام آن کوتاهی نکنید.

اگر به این مطالعه مقالات بشتری  در این موضوعات علاقه دارید می‌توانید به بخش مسئولیت اجتماعی مجله خیریه بنیاد دانش مراجعه کنید.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][us_btn label=”7 راهکار همکاری داوطلبانه با موسسات خیریه را بخوانید” link=”url:https%3A%2F%2Fmag.bonyaddanesh.org%2Fways-to-volunteer-with-charities%2F” align=”center” css=”%7B%22default%22%3A%7B%22background-color%22%3A%22_chrome_toolbar%22%7D%7D”][/vc_column][/vc_row]

آخرین اخبار بنیاد دانش

همیار بورسیه

همیار تخصصی

کمک های نقدی