بنیاد دانش

درس خواندن مجازی چه فرصت‌های جدیدی را خلق می‌کند

اگر نگران یادگیری و سواد بچه‌ها در دوران درس خواندن مجازی هستید بدانید رفع نگرانی راه دارد. بسیاری از پدر و مادرها، دانش‌آموزان و دانشجویان این حرف ورد زبان‌شان شده که درس‌خواندن در دوران مدرسه و دانشگاه مجازی و روزهای کرونا، درس‌خواندن واقعی نیست و مدام استرس دارند که خودشان یا فرزندشان آن‌گونه که باید و شاید، علم و سواد نیاموزند. در ادامه با بنیاد دانش همراه باشید.

ولی مطمئن باشید درس‌خواندن آنلاین امتیازاتی دارد؛ کم‌ترینش این‌است که برنامه درس و مدرسه و دانشگاه بابت مشکلات دیگری چون بیماری،‌ سفر یا سرما و برف قطع نمی‌شود و ادامه دارد.

اما بدانید که برای غلبه بر استرس‌ها و تردیدها درباره درس‌خواندن مجازی باید تکنیک‌های این کار را یاد گرفت و به کار بست تا از این فرصت، بهره لازم را برد.

درس خواندن مجازی

اول؛ بگو کجا درس می‌خوانی تا بگویم چگونه درس می‌خوانی درس خواندن مجازی

 باید محیطی که می‌خواهید در آن درس بخوانید را آماده کنید. می‌دانید یعنی چی؟ اولین معنای‌اش این است که: در آن محیط دسترسی به اینترنت پر سرعت مهیا باشد.
فعلا که با شرایط کرونا نمی‌توان جایی رفت، پس در همان خانه اینترنت خوب و جای کم‌دردسری فراهم کنید.

اما بعد از اینترنت؛ همان‌طور که می‌دانید، درس خواندن نیازمند مکانی به‌دور از هرگونه شلوغی و سر ‌و ‌صدا است؛ چه در درس‌خواندن حضوری و چه درس‌خواندن مجازی.
البته احتمالاً پیدا‌کردن چنین جایی در خانه دشوار است اما کاری‌ نمی‌توان کرد؛ اولین گام برای مطالعه‌ی بهتر در دوران کرونا، داشتن یک مکان دنج و ساکت است. وقتی محل درس‌خواندن ثابت باشد، افراد با ورود به آن کم ‌و بیش و دیر یا زود حس و حال درس خواندن یا گوش دادن به درس پیدا می‌کنند.

شرط مهم در این‌باره، منظم و مرتب‌بودن محل مطالعه است. این کار به افزایش تمرکز هنگام درس‌خواندن کمک بسیار زیادی می‌کند.

تجربه‌ها نشان می‌دهد چیزهایی که حواس شما را از کار اصلی که درس‌خواندن باشد، پرت می‌کند، باید از چنین محلی دور کنید؛ کتاب یا مجله‌ی مورد علاقه‌تان یا وسیله‌های بازی و سرگرمی. خلاصه هرچیزی.

در قرنطینه و دوران درس خواندن مجازی، برخی دانش‌آموزان تکالیف‌شان را از طریق ویدئو پیگیری می‌کنند؛ پس می‌توانند تماشای آن‌ها را به زمان‌های دیگری موکول کنند.

در این شرایط، بهترین راه برای یادگیری موثرتر، برنامه‌ریزی اصولی است؛ یعنی دیدن فیلم‌های آموزشی یا انجام تکالیف، هرگز نباید همراه با کارهای دیگری مانند غذاخوردن، تلویزیون دیدن، با موبایل بازی‌کردن، خوابیدن روی تخت و… انجام شود؛ زیرا این قبیل کارها فقط تمرکز را کاهش می‌دهند.

برای یادگیری بهتر و افزایش دقت و تمرکز باید هر کاری را در زمانی مشخص انجام داد.

اینترنت پرسرعت ابزار اصلی کار است اما یادتان نرود؛ قرار نیست حواس‌تان پرت شود پس حین درس خواندن مجازی در صفحه‌ی مانیتور رایانه یا موبايل‌تان نوتیفیکیشن‌های برنامه‌های موردعلاقه‌تان را قطع کنید؛ این‌ها از هر وسیله سرگرمی و مجله‌ای حواس‌پرت‌کننده‌تر هستند.
اگر بخواهید هنگام آموزش آنلاین به شبکه اجتماعی خود سر بزنید و وارد سایت‌های دیگر بشوید تمرکزی برای یادگیری نمی‌ماند.

اگر هم نمی‌توانید این موارد را خودتان کنترل کنید بهتر است از اپ‌هایی استفاده کنید که دسترسی شما را محدود می‌کنند.

 

درس خواندن مجازی

دوم؛ حالا بگو چه زمانی درس می‌خوانی… درس خواندن مجازی

بهترین انتخاب زمانی است که خودتان با برنامه‌ریزی دقیق در ساعت‌هایی معین آموزش‌ها را ببینید.

بر همین اساس، جز ساعت‌هایی که باید بنابر نظم آموزشگاه یا مدرسه‌ یا دانشگاه پیش بروید، داشتن نظم شخصی اهمیت بسیار کاربردی دارد. هر هفته زمانی را معین کنید و در ساعت‌های مشخص شده درس بخوانید.

گاهی پای‌بندی به برنامه در دوره آموزشی آنلاین کار سختی است. اما برای نتیجه‌گرفتن در این دوره‌ها باید سعی کنید همه کارها را در وقت معین انجام بدهید.
اگر برای درس‌خواندن مجازی زمانی تعیین می‌شود، باید در همان لحظه انجام گیرد.

همچنین، هرگز نباید درس‌خواندن را به شب امتحان موکول کرد. این کار نه‌ تنها استرس را افزایش می‌دهد، که فرصت کافی برای رفع اشکال را از شما خواهد گرفت.

یادگیری فرایندی تدریجی است و یکباره رخ نمی‌دهد. بنابراین باید بعد از کلاس‌های آنلاین، ساعاتی را به مرور بحث‌های تدریس‌شده اختصاص بدهید. به این ترتیب، در صورت وجود مشکل نیز به‌راحتی می‌توان آن را رفع کرد.

سوم؛ حالا چه‌طوری برنامه‌ریزی می‌کنی؟ درس خواندن مجازی

برای برنامه‌ریزی، باید حقایق را درباره خودتان در نظر بگیرید و برنامه‌ای طراحی کنید که بتوانید به آن پای‌بند باشید؛ برنامه‌ شما نباید‌ سنگ بزرگی باشد که نمی‌توان هدف را با آن زد چرا که به‌ زودی شما را از درس دل‌زده می‌کند و نیز نباید برنامه‌ای باشد که توانایی‌های ذهنی و رفتاری شما را دست کم گرفته باشد.

در برنامه‌ریزی اصولی، همه‌ هدف‌گذاری‌ها باید به واقعیت نزدیک باشند. توانایی‌های فردی و وضعیت خانه‌نشینی را نباید فراموش کنید.

چهارم؛ فراموش نکن: باید یادداشت‌ برداری! | درس خواندن مجازی

حتما در هنگام مشاهده تدریس استادان یا معلم یادداشت‌برداری کنید. نوشتن به صورت دستی با خودکار کمک می‌کند تا شما ساده‌تر مطالب را به یاد بیاورید. همچنین بالای برگه‌ها موضوعات مختلف را با نوشتن تاریخ و عناوین مشخص کنید تا بعد بتوانید به سادگی مطالب را پیدا کنید.
در یادداشت‌برداری هم توجه داشته باشید که قرار نیست همه مطالبی که گفته می‌شود را بنویسید. به جای این کار بهتر است مطالب کلیدی و هر چیزی که به شما کمک می‌کند درس را بهتر یاد بگیرید یادداشت کنید.

یا مثلا اگر فهم چیزی از نظر شما سخت به نظر می‌رسد بهتر است آن را یادداشت کنید.

و البته می‌توانید یادداشت‌های‌تان را که حین کلاس‌های مجازی برداشته‌اید، بر روی یک ورق کاغذ جدید کپی کنید.

همچنین می‌توانید کلمات، تاریخ، اسامی شخصیت‌های مهم و اطلاعاتی دیگری را که لازم است به خاطر بسپارید چندین بار بنویسید و مثلا در جاهایی از اتاق یا محل درس‌خواندن مجازی‌تان نصب کنید تا جلوی چشم‌تان باشد و در ذهن‌تان مرور شود. این‌کار دقت در روزگار درس‌خواندن مجازی را افزایش می‌دهد.

پنجم؛ بی‌هدف نباش و به موفقیت‌های کوچک بها بده!


برای هر جلسه آموزشی خودتان هدف تعیین کنید. به هیچ وجه بدون هدف وارد دوره آموزشی نشوید. این کار باعث می‌شود تا دوره آموزشی شما در یک فرآیند مشخص طی شود و با دستیابی به اهداف کوچک به هدف بزرگ خود پله پله نزدیک‌ شوید.

در روزگار درس‌های مجازی، دیدن هدف‌ها و موفقیت‌ها سخت‌تر شده. این را فراموش نکنید.

حتما دست‌یابی به هدف‌های کوچک را برای خودتان نادیده نگیرید و آن‌ها را با روزها یا هدف‌های قبلی مقایسه کنید تا انگیزه و اعتمادبه‌نفس ادامه‌ پیدا کردن درس‌خواندن مجازی فراهم شود.

تکنیک بعدی آزمون‌گیری است. یکی از راه‌های مؤثر در یادگیری بهتر آنلاین آزمون‌گیری از خودتان است. استفاده از فلش کارت این کار را ساده‌تر هم می‌کند.

اما از زندگی واقعی جدا نشو!

در پایان این را فراموش نکنید درس‌خواندن آنلاین و مجازی و زندگی در دوران قرنطینه و کرونا، توامان کار سختی است پس یادتان نرود که در تمام طول روز درس‌خواندن امری محال و طاقت‌فرسا است.

برای آن‌که در روزگار قرنطینه از میزان فشارها کاسته شود و شرایط بهتری فراهم باشد، باید روابط بین افراد خانواده، دوستان و اقوام برقرار باشد.

در ‌تماس‌بودن با دوستان و فامیل در شبکه‌های مجازی باعث فراهم‌شدن آرامش لازم برای درس‌خواندن می‌شود. همچنین، می‌توان از استادان و دیگران هم کمک گرفت.
و حتما حین مشاهده آنلاین درس‌ها به خودتان استراحت هم بدهید. مطالعه به مدت طولانی به سادگی شما را خسته می‌کند. برای همین ضروری است که حین مطالعه استراحت کنید.

مثلا می‌توانید هر یک ساعت که درس می‌خوانید چند دقیقه‌ای را به کار دیگری بپردازید یا کمی در هوای آزاد قدم بزنید.
هرگز نباید تأثیر ورزش را در یادگیری و افزایش تمرکز نادیده گرفت.

پیاده‌روی و نفس عمیق کشیدن در موارد استرس‌زا، فشارهای روحی را کاهش داده و ذهن را برای درس‌خواندن آماده می‌کند.
خلاصه یادتان نرود که از این فرصت‌ درس‌خواندن آنلاین باید بهره برد. تحصیل آنلاین را نباید به‌عنوان یک تهدید، که باید به‌عنوان فرصتی برای رسیدن به آرزوها در نظر گرفت.

 

آخرین اخبار بنیاد دانش

همیار بورسیه

همیار تخصصی

کمک های نقدی